Aero 500

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Aero cabrio

Aero 500 (podľa objemu motora), alebo Aero 10 HP (podľa výkonu motora), tiež ľudovo nazývaný Aero Cililing bol prvý model automobilu od českej leteckej firmy Aero Vodochody, ktorý bol vyrábaný v rokoch 19291932.

Pre výrobu automobilov sa firma Aero rozhodla z dôvodu nízkeho záujmu o nové lietadlá v období veľkej hospodárskej krizy medzi svetovými vojnami. Ich cieľom bolo produkovať lacné, nenáročné, cenovo dostupné, ľudové vozidlo. Výsledkom bolo, že pôvodná cena 18 000 Kč tohto obľúbeného auta bola neskôr znížená na 16 600 Kč.

Technické údaje[upraviť | upraviť zdroj]

Automobil Aero 500 bol najjednoduchším vozidlom, aké sa kedy v Česko-Slovensku vyrábalo. Bol dvojmiestny. Mal celokovovú samonosnú karosériu, pôvodne v type cabrio s jednými dverami na ľavej strane a tretím sedadlom vzadu, ktorého operadlo bolo zároveň vekom s uchytením pre rezervné koleso. Z vozidiel Aero 500 sa spolu vyrobilo niečo vyše 1 300 kusov.

Auto Aero 500 sa vyznačovalo veľkou spoľahlivosťou. Pri príležitosti Pražského autosalónu absolvoval na ňom Bohumil Turek trasu Praha - Brest - Praha - Hamburg - Praha o dĺžke 4 913km za 18 dní bez prestávky a cestovateľ F. A. Elstner s týmto autom prešiel v roku 1929 naprieč Saharou.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]