Affiliate marketing

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Affiliate marketing (affiliate z angl. pridružiť sa) je spôsob predaja výrobkov a služieb s využitím ďalšieho sprostredkovateľa. Je to forma online reklamy, pri ktorej obchodníci ponúkajú prevádzkovateľom webov, tzv. affiliate partnerom, finančnú odmenu za privedenie návštevníka, ktorý na webových stránkach predajcu vykoná nejakú činnosť (napríklad nákup výrobku, služby, zaregistrovanie sa, niekedy stačí ak zákazník vôbec na stránku príde a pozrie si ju a pod.). V slovenčine sa affiliate marketing často označuje ako provízny predaj, čo nie je úplne presné, lebo odmena sa nemusí vždy vyplácať len za sprostredkovanie predaja, ale aj za inú činnosť.

Princíp[upraviť | upraviť zdroj]

Sprostredkovateľ za pomoci vlastnej reklamy, vlastnej web stránky, inzercie a pod. priláka klienta, ktorý prejde na stránku obchodníka, niečo si kúpi, zarezervuje alebo sa na ňu iba pozrie – systémy dokážu vyhodnocovať reálny záujem zákazníka, napr. ako hlboko do štruktúry stránky sa klient zanoril, na ktoré položky klikal a pod. Vedia zaregistrovať aj opakujúce sa príchody klienta.

Systém zaznamenáva z ktorej sprostredkovateľskej stránky sa klient na stránku predajcu dostal a na základe týchto informácií prirátavajú sprostredkovateľovi body, ktoré sa po čase dajú premeniť na peniaze. Podobne, ak si klient niečo u obchodníka objednal (a na stránku sa dostal od sprostredkovateľa) dostáva sprostredkovateľ od obchodníka províziu.

Niektoré web stránky (najčastejšie tzv. e-shopy) vytvárajú virtuálne obchodné stránky, ktoré sa tvária akoby patrili sprostredkovateľovi, ale tovar, ktorý sa predáva sa v skutočnosti nachádza u obchodníka. Obchodník preberie objednávku, dodá tovar (v mene sprostredkovateľa), zinkasuje peniaze a pripíše sprostredkovateľovi províziu. Na sprostredkovateľovi zostalo riadenie obchodnej politiky (pridaná marža), reklama a propagovanie vlastnej stránky a lákanie zákazníka na ňu.

Systém vyplácania provízií[upraviť | upraviť zdroj]

V praxi v affiliate marketingu existujú dva základné typy započítavania provízií:

  1. CPL - teda COST PER LEAD - affiliate sprostredkovateľ dostáva províziu za nového záujemcu ktorého spoločnosti poslal (najčastejšie email alebo funkčný telefonickým kontakt)
  2. CPS - teda COST PER SALE - affiliate sprostredkovateľ dostáva províziu v prípade ak klient na stránke spoločnosti reálne niečo nakúpi (tento systém využívajú e-shopy)

Štruktúra partnerských provízií[upraviť | upraviť zdroj]

  1. percentuálny podiel z predaja - sprostredkovateľ dostáva dohodnuté percento z obratu
  2. fixná čiastka - vyplatená je dopredu dohodnutá fixná provízia
  3. percentuálny podiel z budúcich obratov klienta - tzv. „recurring commisions“ kde affiliate partner odmeňovaný na základe percentuálneho podielu z budúcich obratov

Najznámejšie affiliate programy na svete[upraviť | upraviť zdroj]

  • Amazon
  • Shareasale
  • Commision Junction
  • Rakuten Marketing