Africa (provincia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rímska ríša okolo roku 120, červeným zvýraznená provincia Afrika

Africa alebo Afrika (lat. Africa) bola rímska provincia, ležiaca v severnej časti afrického kontinentu. Bola zriadená po zničení Kartága v tretej púnskej vojne, v roku 146 pred Kr..

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Provincia sa rozprestierala na území dnešného Tuniska, časti Líbye a Alžírska.

Etymológia[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Afrika sa v západnej kultúre začal používať práve vďaka Rimanom, ktorí používali názov Africa terra - zem kmeňa Afri pre severnú časť kontinentu. Afri (mn. č., jedn. č. Afer) bol kmeň, pravdepodobne Berberi, ktorý sídlil v severnej Afrike v okolí Kartága. Pôvod slova Afer môže súvisieť s fenickým `afar, prach, používaným tiež vo väčšine ďalších semitských jazykoch.

Medzi ďalšie možné pôvody slova Afrika, ktoré sa často kladú za pravdepodobné, patria:

  • latinské slovo aprica znamenajúce "slnečný";
  • grécke slovo aphrike znamenajúce „bez chladu“. Toto vysvetlenie bolo navrhnuté historikom Leom Africanom (1488-1554), ktorý predpokladal, že ku gréckemu slovu phrike (φρίκη, „chlad a hrôza“) bol pridaný záporný prefix „a-“, čo malo označovať zem bez chladu a hrôzy. Nakoľko k zmene výslovnosti ph na f došlo niekedy okolo 10. storočia, s veľkou pravdepodobnosťou je táto teória nesprávna.

Obyvateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Afrika bola považovaná za jednu z najbohatších provincií Rímskej ríše a často bola označovaná ako „obilnica ríše“. Jej hlavné mesto Kartágo bolo po Ríme druhé najväčšie mesto západnej časti impéria a celá provincia bola značne urbanizovaná. Medzi ďalšie významné centrá Afriky patrilo Hadrumetum (dnešné Sousse, Tunisko), Utica a Leptis Magna. Najintenzívnejší kultúrny a hospodársky rozkvet provincie prebiehal v 2. a 3. storočí.

Etnická štruktúra provincie bola veľmi pestrá, keďže okrem Púnov, obývajúcich najmä pôvodné fenické kolónie na pobreží, sa sem prisťahovalo množstvo rímskych legionárov, úradníkov a obchodníkov. Vo vnútrozemí žili príslušníci domorodých kmeňov – Berberi.

Po dočasnom ovládnutí územia Vandalmi v 5. storočí zažila provincia Afrika na prelome 6. a 7. storočia posledné obdobie hospodárskeho a kultúrneho rozmachu. Od roku 640 muselo toto územie (exarchát Byzantskej ríše) čeliť útokom moslimských Arabov z Egypta, ktorým sa napokon v roku 698 Kartágo podarilo dobyť. Tým zanikla provincia (exarchát) Afrika a následne i kresťanská kultúra.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Afrika (provincie) na českej Wikipédii.