Afrovenator

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Afrovenator

Rekonštrukcia dvoch jedincov z rodu Afrovenator.
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Afrovenator abakensis
Sereno a kol., 1994
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Afrovenator (v preklade africký lovec) bol veľký dravý dinosaurus, 9 m dlhý primitívny zástupca skupiny Tetanurae. Známy je z pomerne kompletnej kostry zahŕňajúcej lebku. Žil pred 164 až 161 miliónmi rokov na území dnešnej severnej Afriky. Do dnešného dňa predstavuje najlepšie známeho dravého dinosaura z Afriky. Jediný druh je Afrovenator abakensis.[1]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Vonkajším výzorom predstavoval afrovenator typického veľkého dravého dinosaura. Mal veľkú podlhovastú hlavu s vysokým počtom ostrých zubov, krátke, no silné predné končatiny s ostrými zahnutými pazúrmi, dlhé zadné končatiny nesúce váhu tela a dlhý, svalnatý chvost. Na rozdiel od vyspelejších karnosaurov nemal hlavu ozdobenú kosteným hrebeňom.

Nález[upraviť | upraviť zdroj]

Afrovenatora objavil v roku 1993 a o rok neskôr opísal americký paleontológ Paul Sereno na základe takmer kompletnej kostry (časti bedrovej chrbtice a predných končatín, takmer kompletná panva a kompletné zadné končatiny) a lebky (chýba dolná čeľusť). Nájdený bol v súvrství Tiourarén, ktoré sa datuje do strednej jury (stupne bat až oxford, 164 až 161 Ma).[2] Spoločne s afrovenatorom boli nájdené a neskôr opísané aj fosílie sauropóda rodu Jobaria. Kostra afrovenatora sa v súčasnosti nachádza v University of Chicago.

Príbuzenstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Afrovenator bol pôvodne považovaný za blízkeho príbuzného rodu Allosaurus. Neskôr sa zistilo, že bol primitívnejší (hoci Rauhut, 2003 vo svojej štúdii podporuje pôvodný názor o príbuzenstve afrovenatora, jeho štúdia je však ojedinelá). V skutočnosti patril do skupiny veľkých primitívnych tetanurov, čeľade Megalosauridae, ktoré predstavovali úspešné veľké dravce najmä koncom strednej jury. Afrovenator tak v spodnej kriede predstavoval akýsi relikt z predchádzajúcich dôb.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. SERENO, P. C., WILSON, J. A.; LARSSON, H. C. E.; DUTHEIL, D. B.; SUES, H. D. Early Cretaceous dinosaurs from the Sahara. Science, 1994, roč. 266, s. 267 - 270.
  2. RAUHUT, O.; LÓPEZ-ARBARELLO, A.. Considerations on the age of the Tiouaren Formation (Iullemmeden Basin, Niger, Africa): Implications for Gondwanan Mesozoic terrestrial vertebrate faunas. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology, 2009, roč. 271, s. 259 - 267.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]