Agama golierová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Agama golierová

Agama golierová vo výstražnom postavení.
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Chlamydosaurus kingii
Gray, 1827
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Agama golierová (Chlamydosaurus kingii alebo kingi) je štíhly, dlhochvostý jašter z čeľade agamovitých.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Dorastá dĺžky 60-70 cm, z čoho tvorí 44 cm chvost. Je nazvaný podľa svojho veľkého varhankovitého kožného goliera, tvoreného z dlhých chrupaviek, ktorý zastáva ako funkciu obrannú (pokiaľ sa cíti ohrozená, roztiahne golier, pričom sa zdá väčší a výstražne prská), tak funkciu vábiacu, ktorú agama golierová využíva v období párenia. V priemere tento golier môže merať až 26 cm a po prevedení obranného manévru obvykle utečú agamy do korún stromov, kde sú so svojím svetlo zeleným až tmavo hnedým sfarbením tela skvele zamaskovaní.

Stanovisko[upraviť | upraviť zdroj]

Obýva suché lesy a háje, ale v tropickom podnebnom páse obýva skôr otvorené vyprahnuté planiny porastené krami alebo nízkou trávou.

Areál rozšírenia[upraviť | upraviť zdroj]

Nachádza sa na území južnej Novej Guinei a severnej až severovýchodnej Austrálie. Medzi potravu, ktorú loví na stromoch patrí väčšinou malé článkonožce (väčšinou húsenice a cikády), na zemi potom mravce, termity, pavúky alebo drobné stavovce, napr. iné druhy menších jašterov. Upadajú do polokľudového stavu v priebehu obdobia sucha, ktoré trvá obvykle od apríla do augusta.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Párenie prebieha obvykle medzi septembrom a októbrom, vtedy samce lákajú samice pomocou svojich golierov, ktoré vznešene rozťahujú a o samice bojujú, pričom rozťahujú goliere a hryzú svojho protivníka do tela. Samica kladie do hniezda v období dažďov (novemberfebruár) obvykle 8-23 vajec. Vajcia sa nachádzajú v priehlbinách, ktoré bývajú 5-20 cm pod zemou a obvykle v slnečných oblastiach. Inkubácia trvá zhruba dva až tri mesiace a pohlavie závisí čiastočne na teplote, pričom sa v extrémnych teplotách vyvíjajú výhradne samice, v stredných teplotách (29-35 °C) sa rodí zhruba rovnaké množstvo samcov a samíc.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Agama límcová na českej Wikipédii.