Agésilaos I.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Agesilaos I.)
Agésilaos I.
kráľ Sparty
Panovanie
DynastiaAgiovci
Panovanie820 pred Kr. – 790 pred Kr. (letopočty sú fiktívne)
PredchodcaDoryssos
NástupcaArchelaos
Rodina
Potomstvo
OtecDoryssos

Agésilaos I. alebo Agésiláos I. alebo Agesilaos I. (starogr. Ἀγησίλαος - Agésilaos/iný prepis Agésiláos) bol kráľ Sparty (pravdepodobne mýtický) približne koncom deviateho storočia pred Kr. (možno 820 – 790 pred Kr.). Pochádzal z kráľovského rodu Agiovcov. Jeho spolukráľom z kráľovského rodu Eurypontovcov bol Polydektes.

Obdobie dejín v Sparte, keď mal vládnuť Agésilaos I., je takmer neznáme. Literárnych zdrojov je málo a pochádzajú od antických historikov, ktorí ich zaznamenali o niekoľko storočí neskôr, preto je nutné predpokladať, že už čerpali väčšinou z mýtov. Najstarší známy historický záznam, kde sa meno kráľa Agésilaa uvádza, je od historika Herodota. Je to však len strohá informácia, z ktorej sa dozvedáme len toľko, že jeho predchodcom bol Doryssos a nástupcom Archelaos.

Historik a geograf Pausanias napísal, že jeho spolukráľom bol Polydektes pochádzajúci z kráľovského rodu Eurypontovcov. Do obdobia vlády spolukráľov Polydekta a Agésilaa kladie historik Plutarchos pôsobenie zákonodarcu Lykurga. Plutarchos píše, že medzi kráľmi predchodcov Agésilaa a Polydekta vládli nezhody, krajina žila v nepokojných časoch a viedla neustále vojny s Argom. Zmena sa zrodila až za Lykurga, ktorý svojimi zákonmi dopomohol k stabilite v Sparte. Podľa Plutarcha bol Lykurgos mladším bratom kráľa Polydekta. Po jeho smrti sa na krátky čas stal kráľom, ale po zistení, že manželka Polydekta čaká dieťa sa trónu vzdal. Bližšie informácie týkajúce sa vlády Agésilaa nám antickí historici neposkytujú.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]


Agésilaos I.
Vladárske tituly
Predchodca
Doryssos
kráľ
820 pred Kr.790 pred Kr. (letopočty sú fiktívne)
Nástupca
Archelaos