Aias (syn Oilea)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Aias, autor:Serrur Henri, 1794-1865

Aias alebo Aiás (starogr. Αἴας – Aias, lat. Aiax), nazývaný aj „malý Aias“ , je v gréckej mytológii syn lokridskeho kráľa Oilea.

Aias nazývaný aj ako Aias "menší" alebo "malý", svojim prídomkom odlíšený od hrdinu rovnakého mena, veľkého a silného syna salamínskeho kráľa Telamóna. Obaja títo muži si vydobyli slávu na poli vojnovom v trójskej vojne, obaja sa už však do vlasti nevrátili – veľký Aias zomrel vlastnou rukou pri Tróji, jeho vzrastom menší druh na ceste z vojny domov.

Aj keď bol Aias vzrastom malý, bol dobrým bojovníkom. Vo vojne vynikol ako skvelý kopijník, v behu bol od neho rýchlejší len Achilles, Aias bol tiež dobrým obrancom hradieb, vybudovaných na ochranu tábora Achájcov. Aias mal len ľanové brnenie a preto väčšinou bojoval po boku svojho druha veľkého Aianta, ktorý ho kryl svojim veľkým štítom.

V závere trójskej vojny bol malý Aias jedným z mužov, ktorí sa ukryli v útrobách Trójskeho koňa, ktorým Gréci oklamali Trójanov. Nič netušiaci obrancovia Tróje vtiahli dreveného koňa do mesta a v domnení, že sa vojna skončila, usporiadali večer veľkú oslavu, po ktorej si premožení jedlom a vínom ľahli na lôžka. Keď sa rozhostilo ticho z útrob koňa Aias a jeho spolubojovníci vyliezli a dali okamžite fakľou znamenie ostatným bojovníkom čakajúcim na pobreží, že je cesta voľná. Po prieniku achájskeho vojska do Tróje sa začalo strašné vraždenie jej obyvateľstva.

Malý Aias sa pri dobývaní mesta zmocnil veštkyne Kassandry, dcéry trójskeho kráľa Priama a zneuctil ju priamo pri oltári bohyne Atény. Za to sa mu dostalo nenávisti od vojska, dokonca mal byť na návrh Odysea ukameňovaný. Z toho sa ešte Aiás vyvliekol, ale na spiatočnej plavbe domov už k nemu osud nebol prívetivý, jeho loď stroskotala na pobrežných skalách ostrova Eubója. Boh morí Poseidón sa spočiatku nad ním zľutoval a nechal ho vyplávať na najbližšiu skalu , ale keď Aias sebavedomo zakričal na svojich druhov, aby si brali príklad z neho, Poseidón svojím trojzubcom skalu rozlomil a Aias sa utopil.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]