Air Force One

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Air Force One letiaci ponad Mount Rushmore

Air Force One je v Spojených štátoch amerických volacie meno lietadla, v ktorom sa nachádza súčasný prezident Spojených štátov.

História Air Force One[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1944 prezident Franklin Delano Roosevelt požiadal o vytvorenie prezidentskej leteckej kancelárie, ktorá by poskytovala leteckú prepravu pre prezidenta USA, a tiež pre jeho personál.

Ďalších 20 rokov sa pre cestovanie prezidentov používali rôzne štvormotorové vrtuľové lietadlá.

V roku 1962 sa pre Air Force One zakúpilo prvé prúdové lietadlo Boeing 707.

V súčasnosti má prezidentská letecká flotila dve špeciálne upravené lietadlá Boeing 747-200B. Označenie lietadiel je 28000 29000 s Air Force označením VC-25A. Ak je na palube lietadla prezident USA, rádiový volací znak tohto lietadla je „Air Force One“. Výnimkou sú vrtuľníky prevádzkované Námornou pechotou Spojených štátov, ktoré pri preprave prezidenta používajú volací znak Marine One.

Air Force One dnes[upraviť | upraviť zdroj]

Na palube lietadla má prezident a jeho personál plný prístup k všetkým službám vrátane komunikačných systémov, zabezpečeným a nezabezpečeným telefónnym linkám, faxov a dátovej komunikácii, spoločne s fotokopírkami, tlačiarňami a počítačmi.

Tieto lietadlá sú udržované a obsluhované na prezidentskej leteckej základni časti Vzdušného vojenského velenia 89. vzdušnej letky (angl. Air Mobility Command's 89th Airlift Wing), umiestnené na Andrewsovej leteckej základni (angl. Andrews Air Force Base) v Suitlende, štát Maryland.

Lietadlo VC-25A je schopné uletieť 12 600 km, čo je dĺžka obvodu jednej tretiny zemegule bez doplnenia paliva (na stránkach Bieleho domu je však uvedené, že lietadlo dokáže uletieť až jednu polovicu dĺžky obvodu zemegule). Lietadlo môže pojať viac než 70 pasažierov. Každé z týchto lietadiel stálo 325 mil. USD

Air Force One vo filme[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1997 nakrútil režisér Wolfgang Petersen akčný film v hlavnej úlohe s Harrisonom Fordom a Gary Oldmanom.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]