Akcia (cenný papier)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Akcia (staršie účastina) je druh cenného papiera, s ktorým sú spojené práva jeho majiteľa (akcionára) podieľať sa na riadení, zisku a likvidačnom zostatku akciovej spoločnosti tak, ako to určuje Obchodný zákonník a stanovy akciovej spoločnosti.

V teórii aj podľa zákona má akcia presnejšie trojakú definíciu:

  • cenný papier vyjadrujúci podiel na základnom imaní
  • časť základného imania vyjadrujúca výšku vkladu akcionára do základného imania
  • vyjadrenie súhrnu práv a povinností akcionára (najmä povinnosť vkladu, právo na účasť na riadení, právo na podiel na zisku, právo na likvidačný zostatok)

Náležitosti akcie sú uvedené v Zákone o cenných papieroch a prípadne stanovách danej spoločnosti.Obligatórne náležitosti, ktoré musia byť v akcii obsiahnuté:

  • obchodné meno a sídlo spoločnosti
  • menovitá hodnota akcie (určujú stanovy pre všetky druhy akcií, ktoré spoločnosť emituje; vyjadruje sa kladným číslom; určuje podiel na zisku, podiel na likvidačnom zostatku a mieru podieľania sa na riadení spoločnosti; súčet menovitých hodnôt akcií musí zodpovedať výške základného imania; spoločnosť môže vydať akcie, ktoré majú rôznu menovitú hodnotu)
  • označenie, či akcia znie na meno alebo na doručiteľa
  • výšku základného imania a počet všetkých akcií spoločnosti k dátumu vydania emisie akcií
  • dátum vydania emisie akcií.

Hlavné varianty (na Slovensku):

Stanovy môžu založiť právo akcionárov na výmenu akcií na meno za akcie na doručiteľa a naopak. Akcie na doručiteľa môžu mať podobu len zaknihovaných akcií, ich prevod sa uskutočňuje podľa osobitného predpisu. Prevod listinných akcií na meno sa uskutočňuje rubopisom a odovzdaním akcie. Akcia na meno môže znieť aj na dve alebo viac osôb. Práva s akciou spojené môže potom vykonávať ktorákoľvek z nich alebo osoba nimi splnomocnená.

Emisný kurz akcie je peňažným vyjadrením ceny, za ktorú sa akcia predáva. Nesmie byť nižší ako je menovitá hodnota akcie.

Emisné ážio akcie je rozdiel, ktorý vznikne odpočítaním menovitej hodnoty akcie od emisného kurzu akcie. Zvyčajne sa z neho vytvára rezervný fond spoločnosti.