Akrotatos (kráľ Sparty)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Akrotatos
kráľ Sparty
Panovanie
DynastiaAgiovci
Panovanie265 pred Kr. – 262 pred Kr.
PredchodcaAreus I.
NástupcaAreus II.
Rodina
Manželka
Chilonis
Potomstvo
syn Areus
OtecAreus I.

Akrotatos (starogr. Ἀκρότατος) bol kráľom v Sparte od roku 265 pred Kr. do roku 262 pred Kr. Pochádzal z kráľovskej rodiny Agiovcov. Jeho spolukráľom z kraľovskeho rodu Eurypontovcov bol Eudamidas II. (275 – 244 pred Kr.).

Bol synom a nástupcom Area I., ktorý v roku 265 pred Kr. zomrel v boji počas Chrémonidovej vojny pri Korinte. Akrotatos si ako mladý korunný princ začal nezákonný milenecký vzťah s Chilonis, ktorá bola mladou manželkou otcovho strýka Kleonyma. Kleonymos bol už v minulosti sklamaný, keď ho gerúzia nezvolila za kráľa Sparty.

Po tom všetkom v roku 272 pred Kr. Kleonymos okamžite opustil Spartu a v Macedónii požiadal Pyrrha Epirskeho o vojenskú podporu na ovládnutie Sparty. Pyrrhos súhlasil, lebo zamýšľal víťazstvom získať kontrolu nad celým Peloponézom. Využili neprítomnosť kráľa Area, ktorý bol s 2 000 vojakmi na vojenskej expedícii na Kréte a zaútočili. Vojsko Sparty porazili v otvorenom boji, ale dobyť Spartu sa im nepodarilo. Akrotatos organizoval obranu Sparty a vďaka udatnosti obrancov vydržali, kým sa jeho otec Areus s vojskom vrátil a aj za pomoci vojska z Argu Spartu ubránili. Pyrrhos hneď potom zaútočil na Argos, kde zomrel pri pouličných bojoch.

Akrotatos sa po týchto udalostiach oženil s Chilonis a keď otec Areus v roku 265 pred Kr. zomrel, stal sa kráľom Sparty. Vládol krátko, do roku 262 pred Kr. V bitke proti tyranovi Aristodemovi pri Megapolise padol, krátko potom mu Chilonis porodila syna Area, ktorý sa stal jeho následníkom.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]


Akrotatos
Vladárske tituly
Predchodca
Areus I.
kráľ
265 pred Kr.262 pred Kr.
Nástupca
Areus II.