Al-Káida

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vlajka Al-Káidy
Mapa teroristických útokov Al-Káidy

Al-Káida (iné názvy: al-Ká’ida[1], al-Káida, Al-káida; arab. القاعدة‎ – al-ká’ida - výslovnosť alˈqaːʕɪda; anglický prepis Al-Qaeda/Al-Qaida; preklad: základňa, báza; v médiách sa vyskytujúce prepisy Al-Kájda a Al-Kajdá sú jednoznačne nesprávne) je názov militantnej medzinárodnej islamskej fundamentalistickej siete skladajúcej sa z nezávislých a niekedy spolupracujúcich buniek.

Al-Káida stojí za celým radom veľkých atentátov a únosov na celom svete.

Na čele organizácie stál do 1. mája 2011 saudskoarabský multimilionár Usáma bin Ládin, ktorý sa značnou mierou podieľal na jej financovaní. Usudzuje sa, že väčšina mužov vo vrcholovom vedení patrí k sunitskej vetve islamu.

Podľa vlastných vyhlásení pokladá Al-Káida za svoj prioritný cieľ nastolenie čisto moslimských štátov (napr. kalifátov) na celom Arabskom polostrove a šírenie islamskej viery do iných krajín. Za svojho hlavného nepriateľa označuje USA, ktoré viní z drancovania arabského ropného bohatstva a snahy o dosiahnutie rozhodujúceho vplyvu v tejto oblasti. Osočujú však aj mnohé európske krajiny, predovšetkým Spojené kráľovstvo z výraznej podpory amerických vojenských operácií.

Vznik organizácie[upraviť | upraviť zdroj]

Al-Káida bola založená na konci 80. rokov 20. storočia,[2] často býva uvádzaný rok 1988.[3] Jej počiatky však siahajú už do doby začiatku okupácie Afganistanu sovietskymi vojskami v roku 1979. Mnoho ich členov sa totiž rekrutovalo z arabských mudžáhidov, ktorí v tej dobe bojovali proti okupačným sovietskym vojskám. K podpore Al Káidy sa pripojil Usáma bin Ládin, ktorý zasielal pomoc zo susedného Pakistanu.

Po odchode sovietskych vojsk v krajine zostali veľké skupiny bojovníkov, ktorí boli veľmi dobre vyzbrojení a kvalitne vycvičení, s bojovými skúsenosťami. S týmito mudžahídmi nadviazal Usáma bin Ládin kontakt a ponúkol im miesto v novo vznikajúcej islamskej organizácii Al-Káida.

Došlo tak kuriózne k situácii, keď sa americké zbrane obrátili proti Američanom a západnej Európe a dodnes sú niektoré z nich súčasťou výzbroje arabských teroristov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ako prepisovať z orientálnych jazykov do slovenčiny : Praktická príručka. Ed. Anna Rácová, Martina Bucková, Jozef Genzor. Bratislava : Ústav orientalistiky SAV v Slovak Academic Press, 2018. 134 s. ISBN 978-80-89607-70-9. S. 111.
  2. al-Qaeda, heslo v encyklopedii Britannica
  3. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3478471,00.html

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Al-Káida