Alamosaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alamosaurus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Alamosaurus sanjuanensis
Gilmore, 1922
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Alamosaurus je vyhynutý rod veľkého bylinožravého sauropóda, žijúceho v období vrchnej kriedy (pred približne 70 až 66 Ma) na území dnešných Spojených štátov (Nové Mexiko, Utah a Texas). Jeho jediným druhom je Alamosaurus sanjuanensis.[1]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Alamosaurus patril do poslednej veľkej skupiny sauropódov – Titanosauria, ktoré boli úspešné aj koncom kriedy a rozšírené na takmer všetkých kontinentoch (okrem Antarktídy). Podobne ako iní zástupcovia tejto skupiny bol aj on pomerne ťažko stavaný s relatívne krátkym krkom a chvostom. Na rozdiel od mnohých Saltasauridae (ako napr. Saltasaurus) pravdepodobne nedisponoval kosteným brnením pokrývajúcim chrbát. Absencia kosteného brnenia je paradoxná, keďže po jeho boku žil obrovský tyranosaurus, kým obrnení príbuzní žijúci na území dnešnej Južnej Ameriky existovali po boku značne menších dravcov.

Veľkosť[upraviť | upraviť zdroj]

Predpokladá sa, že Alamosaurus dorastal do dĺžky 15 až 20 metrov, pričom nálezy izolovaných stavcov a kostí končatín, ktoré by mohli patriť tomuto dinosaurovi hovoria o veľkosti porovnateľnej s juhoamerickým rodom Argentinosaurus; Alamosaurus by sa tak stal najväčším nájdeným dinosaurom Severnej Ameriky.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. GILMORE, CH. W.. A new sauropod dinosaur from the Ojo Alamo Formation of New Mexico. Smithsonian Miscellaneous Collections, 1922, roč. 72, čís. 34, s. 1 – 9.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]