Alanis Morissettová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Alanis Morissette)
Alanis Morissettová

Základné informácie
Popis umelca kanadsko-americká speváčka, skladateľka, producentka, herečka
Rodné meno Alanis Nadine Morissette
Narodenie 1. jún 1974 (49 rokov)
Ottawa, Ontário, Kanada
Žáner Alternatívny rock, Pop rock, Electronica
Hrá na nástrojoch klavír, gitara, flauta, harmonika, spev
Typ hlasu soprano
Roky pôsob. 1987–súčasnosť
Vydavateľstvá MCA, Maverick, Warner Bros. Records
Webstránka www.alanis.com

Alanis Nadine Morissettová[pozn 1], známa ako Alanis Morissettová (angl. Alanis Nadine Morissette; * 1. jún 1974, Ottawa, Ontário, Kanada), je kanadsko-americká[1] speváčka-skladateľka, hudobníčka, producentka i autorka piesní. Je tiež multiinštrumentalistkou: ovláda hru na gitare, fúkacej harmonike, flaute či piane. Príležitostne účinkuje aj ako herečka.

Morissettová začala svoju kariéru v Kanade, kde vydala dva albumy, preslávila sa však až svojím americkým debutom Jagged Little Pill, ktorý sa stal k roku 1995 najpredávanejším ženským albumom v Spojených štátoch a celosvetovo najpredávanejším albumom: predalo sa z neho 30 miliónov kópií.[2] Úspech mal aj jej nasledujúci album Supposed Former Infatuation Junkie, pričom na ďalších sa Morissettová zhostila aj úlohy producentky.

Morissettová získala v priebehu svojej kariéry dvanásť Juno Awards a sedem Grammy Awards. Celosvetovo predala viac ako 60 miliónov albumov.[3][4][5]

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Alanis Morissettová sa narodila v Ottawe, v kanadskej provincii Ontario do katolícky založenej rodiny. Jej matka Georgia Mary Ann (rodená Feuerstein) je učiteľkou s maďarskými koreňmi, otec, francúzsky Kanaďan Alan Richard Morissette, pracuje ako riaditeľ strednej školy. Morissette má brata Wadea, ktorý je jej dvojčaťom a staršieho brata Chada.

Už na základnej škole ju označovali za talentované dieťa, na základe čoho navštevovala študijný program St. Elizabeth's PGL, ktorý bol určený práve týmto deťom. Navštevovala tiež strednú školu Immaculata a Glebe Collegiate Institute v Ottawe, aj napriek tomu, že sa aj naďalej pokúšala o kariéru v umení.

Hudobné začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Morissettová sa hudbe začala venovať vo veku šiestich rokov hrou na klavír. Roku 1984 napísala prvú skladbu „Fate Stay with Me“ (Osud ostaň so mnou), ktorú poslala lokálnej folkovej speváčke Lindsay Morgan. Tá si následne vzala Morissettovú pod ochranné krídla ako svoju chránenkyňu.[6] Spolu našli aj nahrávacie vydavateľstvo, ktorý vydalo skladbu v malom náklade ako singel. Skladba však získala aj krátky vysielací čas.

V roku 1986 sa začala pravidelne objavovať v show You Can’t Do That on Television televíznych sietí CTV/Nickelodeon. V roku 1987 sa zúčastnila úvodného ročníka amatérskej súťaže Rising Star Talent Competition (Súťaž vychádzajúcich talentov) v Toronte, ktorá bola súčasťou podujatia s názvom Canadian National Exhibition (Kanadská národná expozícia).

Zúčastnila sa tiež newyorského konkurzu, ktorý ju posunul do americkej televíznej show Star Search (Pátranie po hviezdach). V súťaži, ktorá sa odohrávala v Los Angeles, vystupovala pod umeleckým menom Alanis Nadine, pozostávajúcim z jej prvého a druhého krstného mena, ale vypadla po prvom kole. V roku 1988 však uzavrela obchod s talentovou agentúrou MCA Publishing, ktorá jej pomohla s financovaním nahrávania prostredníctvom jednej zo svojich pridružených pobočiek.[7]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pravidlá slovenského pravopisu. 3. upr. a dopl. vyd. Bratislava : Veda, 2000. 590 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0655-4. S. 129. uvádza „Od mužských priezvisk anglického a francúzskeho pôvodu zakončených na -e, ktoré sa nevyslovuje, toto tzv. nemé e sa pri tvorení ženských priezvisk vynecháva aj v písme, napr. Stone [stoun] – Stonová [stounová], Wilde [vajld] – Wildová[vajldová].“

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Alanis Morissette becomes U.S. citizen. Associated Press (MSNBC), 17. február 2005. Dostupné online.
  2. Independent.co.uk Prístup: 13.03.2010
  3. BEECH, Mark. Alanis Morissette Marries Sexy Electrobeats, Heartbreak, Anger [online]. Bloomberg L.P., 2. jún 2008, [cit. 2011-05-22]. Dostupné online.
  4. PATCH, Nick. Alanis Morissette marries rapper Souleye [online]. Kanada: MSN News, MSN, 7. jún 2010, [cit. 2011-05-22]. Dostupné online. Archivované 2011-07-20 z originálu.
  5. SKYE, Dan. Land of Alanis [online]. High Times, 21. december 2009, [cit. 2011-05-22]. Momentálne 35-ročná, kanadská speváčka predala viac ako 60 miliónov albumov po celom svete. Dostupné online. Archivované 2011-09-27 z originálu.
  6. Transcript: Profiles of Alanis Morissette, Margaret Cho. CNN People in the News. 4. január, 2003.
  7. Kawashima, Dale. Great Publishing Story: John Alexander & Alanis Morissette. Songwriter Universe Magazine. 11. júna 2010.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]