Albatros sťahovavý

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Albatros sťahovavý

albatros sťahovavý
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Diomedea exulans
Linné, 1758

Rozšírenie.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Albatros sťahovavý (Diomedea exulans) je vták z čeľade albatrosovité (Diomedaedae). Je morským vtákom s najväčším rozpätím krídel. Jeho výška je 1,1 metra. Rozpätie krídel je 3 metre a viac. Ich hmotnosť je 18,5 kilogramov. Farba tela albatrosa je biela s čiernymi krídlami a ružovým nosom s ružovými nohami.

Telo[upraviť | upraviť zdroj]

Zobák je rovný ale na konci má háčik. Hlava je malá a je zakončená opereným chvostom. Krídla sú dlhé rovné, iba na konci sa krížia. Má tenké nohy bez akéhokoľvek operenia, tri prsty s malými pazúrikmi a blanami. Má maličkú lebku s veľkým zobákom. Má dlhú chrbticu zakončenú malým chvostíkom prejdenú cez bedrovú kosť. Má päť kostí v tvare oblúka zakončené akoby kosteným hákom. Má stehennú kosť a píšťalu rozdelenú na dve časti: píšťala kolenová a píšťala pätová. Má tri ostré prsty a ostroh.

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Albatros sťahovavý požiera hlavne chobotnice, kôrovce a menšie druhy rýb, vyhľadáva aj uhynuté morské živočíchy plávajúce na hladine.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Diomedea exulans

Rozmnožovanie môže trvať aj 5 – 6 rokov, kvôli vzájomnému spoznaniu. Začína sa to tak že vydávajú zvuky klepotaním ich zobákov a tancovaním. Potom sa prilepia jeden na druhého a pária sa. Samica nakladie jedno vajíčko. Keď je mu 9 mesiacov opustia ho rodičia. Keď už vyrastie na takmer dospelca, roztiahne krídla a prvýkrát skúša lietať.

Všeobecné informácie[upraviť | upraviť zdroj]

Rozpätie krídel albatrosa sťahovavého môže dosiahnuť až 3,6 metra. Albatrosy obývajú otvorené more. Prúdenie vzduchu využívajú na plachtenie. Bez jediného mávnutia krídel nasledujú albatrosy v neustálom stúpavom a klesavom lete lode na šírom mori. Len pri úplnom bezvetrí alebo pri love rýb sa spúšťajú na vodu. Aby sa mohli vzniesť, potrebujú prúdenie vzduchu aj na súši, aj na mori. Ak im prúdenie nestačí, pomáhajú si behom. Niekoľko rokov neúnavne putujú, kým sa usadia na jednom z početných ostrovov kvôli mláďatám.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]