Alessandro Mendini

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alessandro Mendini
taliansky dizajnér a architekt
Alessandro Mendini
Narodenie16. august 1931
Miláno, Taliansko
Úmrtie18. február 2019 (87 rokov)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Alessandro Mendini
Žltú vežu Groninger Museum navrhol Alessandro Mendini

Alessandro Mendini (* 16. august 1931, Miláno, Taliansko – † 18. február 2019) bol taliansky dizajnér a architekt.

Jeho monografie a projekty v rámci Alchimia group boli publikované aj v zahraničí. Pre taliansky dizajn je to jeden z najuznávanejších odborníkov a ovplyvnil nasledujúce generácie dizajnérov. Vyučuje na univerzite v Miláne a tiež pôsobí ako člen poroty pre architektonické súťaže mladých dizajnérov.

Štúdiá a práca[upraviť | upraviť zdroj]

Mendini absolvoval školu Politecnico di Milano v roku 1959 s titulom architekta a potom sa zamestnal ako dizajnér v spoločnosti Marcello Nizzoli, tiež talianskeho dizajnéra. V 70. rokoch bol jedným z predstaviteľov hnutia Radikálneho dizajnu v Taliansku. Bol jedným zo zakladajúcich členov kolektívu "Global Tools", ktorý funguje od roku 1973. V rokoch 1980 až 1985 pracoval ako šéfredaktor dizajnérskych magazínov Casabella a Modo & Domus. Od roku 1979 spolupracoval a tvoril pre dizajnérsku značku Alchimia a v roku 1982 sa stal spoluzakladateľom prestížnej dizajnérskej školy Domus Academy.

Postmoderna[upraviť | upraviť zdroj]

So svojim postmodernistickým chápaním dizajnu zmenil tvár moderného dizajnu, čo sa zrkadlí v jeho dizajnérskej práci ako kreslá Proust, alebo stolička Lassú, či stolová lampa Ramun. Mendini vniesol do svojho dizajnu ľudské hodnoty a cit, ktoré boli pred tým potláčané v duchu funkcionalizmu a striktnej komercie. Spolupracuje s poprednými svetovými značkami, vrátane Cartier, Hermès, Swatch, Alessi, Philips a Swarovski. Vo svojej tvorbe sa zameriava predovšetkým na nábytok, objekty, interiérový dizajn, inštalácie, maľby, aj architektúru.

Ateliér Mendini[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti vedie svoj vlastný dizajnérsky ateliér v Miláne, ktorý založil v roku 1989 spolu so svojim bratom Francescom. Spoločne bratia Mendini projektovali Olympijský bazén v Trieste, divadelný komplex "Teatrino della Bicchieraia" v Arezze, Alessi továreň v Omegna, niekoľko zastávok metra v Neapole, rekonštrukciu Neapolskej radnice, Byblos Art Hotel vo Verone; Nové sídlo Trend Group vo Vicenze; ďalej pamätné veže v Hirošime v Japonsku; Groninger Museum v Holandsku; Madsack kancelársku budovu v Hannoveri, komerčné budovy v Lörrach v Nemecku a množstvo ďalších stavieb v Európe a USA.

RAMUN amuleto 2010

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]