Alessia Cara

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alessia Cara
Alessia Cara
Základné informácie
Rodné meno Alessia Caracciolo
Narodenie 11. júl 1996 (27 rokov)
Mississauga, Ontario, Kanada,
Pôsobenie Speváčka, skladateľka
Žáner R&B, pop
Hrá na nástrojoch gitara, ukulele ,klavír
Roky pôsob. 2014 – súčasnosť
Vydavateľstvá Def Jam, EP Entertainment
Webstránka alessiacara.com

Alessia Cara, vlastným menom Alessia Caracciolo (* 11. júl 1996, Mississauga, Ontário, Kanada) je kanadská speváčka a skladateľka. Po zverejnení akustických coverov ako "Love Yourself" a "Sweater Weather" online, podpísala v roku 2014 zmluvu s EP Entertainment & Def Jam Recordings a nasledujúci rok vydala svoj debutový singel „Here“, ktorý obsadil 19. priečku kanadského rebríčka Hot 100. V USA sa stal tzv. sleeper hitom, a eventuálne sa dostal na 5. miesto rebríčka Billboard Hot 100.

Jej debutový štúdiový album Know-It-All (2015), obsadil 8. miesto v kanadskom albumovom rebríčku a 9. miesto v rebríčku Billboard 200.

Tretí singel albumu, "Scars to Your Beautiful", obsadil v roku 2016 na Billboard Hot 100 8. priečku.

V roku 2017, Cara spolupracovala s DJ-om a producentom Zeddom na singli "Stay", ktorý je v Kanade certifikovaný sedemnásobnou platinovou platňou, a podieľala sa na piesni rappera Logica "1-800-273-8255". Cara bola nominovaná na štyri ceny Grammy, a v roku 2018 získala Cenu Grammy pre najlepšieho nováčika. Taktiež bola nominovaná na Cenu za skladbu roka a Cenu za nahrávku roka na 2019 Latin Grammys, za jej spoluprácu so spevákom Juanesom na piesni "Querer Mejor".

Jej druhý štúdiový album, The Pains of Growing (2018), zožal relatívny úspech so singlami "Growing Pains" a "Trust My Lonely". Na kanadských Juno Awards bol ocenený ako Album roka a Popový album roka, zatiaľ čo ona získala cenu Skladateľ roka.

Jej tretí album In The Meantime vyšiel v roku 2021. Od kritikov dostal zväčša pozitívne hodnotenia.

Detstvo a vzdelanie[upraviť | upraviť zdroj]

Alessia počas živého vystúpenia.

Pochádza z Bramptonu v Ontáriu, kde navštevovala katolícku strednú školu kardinála Ambrozica. Jej rodina pochádza z Kalábrie. Jej otec sa narodil v Kanade talianskym rodičom a jej matka je taliansky prisťahovalec. Alessia vie hovoriť po taliansky. Ako dieťa písala poéziu a hrala v divadle. Ako 10 ročná začala hrať na gitaru a naučila sa rôzne piesne. Keď mala 13, začala s vlastným YouTube kanálom, kde nahrávala cover verzie rôznych skladieb.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Know-It-All (2015)
  • The Pains of Growing (2018)
  • In the Meantime (2021)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Alessia Cara na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).