Alexander Hutchison

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alexander Hutchison
austrálsky podnikateľ, politik a sadár škótskeho pôvodu
Alexander Hutchison
Narodenie1838
Kilmarnock, Spojené kráľovstvo
Úmrtie1. august 1917
Arcadia, Austrália

Alexander Hutchison (* 1838, Kilmarnock, Spojené kráľovstvo – † 1. august 1917, Arcadia, Austrália) bol austrálsky podnikateľ (vydavateľ, importér), politik a sadár škótskeho pôvodu.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Vzdelanie získal v Galstone. 23. januára 1857 sa v mestečku Darvel zosobášil s Marthou Bryce, s ktorou mal tri deti – dcéru Marthu a dvoch synov Johna a Alexandra (avšak John zomrel ešte ako dojča). V roku 1859 sa presťahoval do Glasgowa, kde pracoval pre vydavateľstvo McPhun Publishers, ktoré zastupoval v Edinburghu a Bristole. V Bristole sa mu podarilo založiť vlastné vydavateľstvo.

V roku 1876 emigroval do Nového Južného Walesu. So svojou rodinou priplával z Londýna na lodi Brisbane, ktorá v Austrálii pristála 25. septembra 1876. Založil a viedol spoločnosť A. Hutchison & Son, ktorá pôsobila ako vydavateľstvo a importér kníh a obrazov s hlavnou kanceláriou v Maitlande a pobočkami v Sydney, Newcastli, Tamworthe a Tinonee. V roku 1878 založil Lóžu dobrých templárov (Good Templars Lodge) v East Maitlande a do roku 1881 bol jej hlavným predstaviteľom. V roku 1885 sa Hutchison usadil v Galstone, na predmestí Sydney. Osem rokov viedol Casual Labour Farm a po odchode na penziu sa utiahol na svoj ovocný sad v mestečku Upper Galston (dnes Arcadia). Tu v roku 1917 zomrel. Je pochovaný spolu so svojou manželkou v neoznačených hroboch na Cintoríne jednotnej cirkvi (Uniting Church Cemetery) v mestečku Dural.

Politická činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1887 bol zvolený do novojužnowaleského zákonodarného zboru, ako člen Strany slobodného obchodu (Free Trade Party) za volebný dištrikt Canterbury. Ako poslanec slúžil nepretržite od 12. februára 1887 do 6. júna 1891.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]