Alexander Skutecký

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alexander Skutecký
slovenský architekt
Alexander Skutecký
Dielo
Významné stavbyJustičný palác
Osobné informácie
Narodenie25. jún 1883
 Viedeň
Úmrtie1944
 neznáme miesto pri Banskej Bystrici
Alma materVysokej škola technická v Budapešti
Profesiaarchitekt
Odkazy
Spolupracuj na Commons Alexander Skutecký
(multimediálne súbory na commons)
Stolperstein

Alexander Skutecký (* 25. jún 1883, Viedeň – † 1944 neznáme miesto pri Banskej Bystrici) bol slovenský architekt židovského pôvodu.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa vo Viedni. Jeho rodičia smerovali z Benátok do Banskej Bystrice a cestou sa uchýlili u príbuzných, kde sa Alexander Skutecký narodil. Rodina Skuteckých žila striedavo v Banskej Bystrici a v Benátkach. Benátky boli pre Skuteckého otca Dominika veľmi blízke, pretože bol známy romanticko-impresionisticky maliar. Alexandrova matka Cecília bola vyučenou krajčírkou. Bola oporou pre celú rodinu. Alexander bol druhorodeným synom. Mal brata Ferdinanda, sestru Cecíliu – opernú speváčku, sestru Karolu, ktorej syn Peter Karvaš bol známym slovenským dramatikom a spisovateľom. Bývali v Benátkach, ale keď tam vypukol mor, natrvalo ich opustili. Vrátili sa do Banskej Bystrice, kde si postavili dom. V tomto bystrickom dome prežil Alexander detstvo a mladosť. Bol výtvarne nadaný po otcovi a zručný po matke. Po štúdiách začal pracovať ako samostatný architekt.

Stal sa obeťou vraždenia Židov pri Banskej Bystrici v jeseni roku 1944.[1]

Štúdium[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1890-1904 základné a stredné vzdelanie v Banskej Bystrici
  • 1905-1913 štúdium architektúry na Vysokej škole technickej v Budapešti

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Po prvej svetovej vojne sa usadil v Bratislave, kde sa ako architekt stal členom pokrokového umeleckého združenia Kunstverein. Projektoval obytné domy, ale aj verejné budovy. Bol značne ovplyvnený viedenskou architektúrou, preferoval historizmus siahajúci až k antike. Postupne však prešiel k striedmemu purizmu.

Spolupráca[upraviť | upraviť zdroj]

Alexander Skutecký spolupracoval aj s Vojtechom Holeschom (1876-1938). Vojtech Holesh pochádzal z Banskej Bystrice. Veľa cestoval, pracoval aj u slovenského architekta Ladislava Hudeca, ktorý sa usadil v Bratislave. Navrhoval hlavne interiéry a nájomné domy. Lokálpatriotizmus, ktorý ich oboch spájal aj zhoda profesionálnych názorov ich viedli k spolupráci a vytvoreniu monumentálneho Justičného paláca v Bratislave.

Vplyvný zákazník[upraviť | upraviť zdroj]

Príslušník veľkopodnikateľskej rodiny Egon Bondy, ktorý založil a vlastnil akcie rôznych priemyselných podnikov (od roku 1985 Kablo, od 1910 Gumon)[2] požiadal Alexandra Skuteckého o naprojektovanie nových priestorov pre Kablo. Alexander Feigler viedol stavbu. Skutecký navrhol aj Bondyho privátny dom na Štefánikovej ulici č 14. Staviteľom bol aj v tomto prípade Feigler.[3] Dom bol dvojposchodový a o sochársku výzdobu sa postaral Alojz Riegle. Žiaľ, Bondy zomrel skôr, ako sa do domu stihol nasťahovať.

Vybrané diela[upraviť | upraviť zdroj]

Justičný palác

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Bystricoviny.sk: Holokaust a osudy detí Dominika Skuteckého v Stredoslovenskej galérii
  2. Bývalá továreň Kablo: Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave [online]. muop.bratislava.sk, [cit. 2023-10-23]. Dostupné online.
  3. a b PAPP. Štefániina trieda – prešporský „boulevard“ [online]. 2020-03-23, [cit. 2023-10-23]. Dostupné online.
  4. Register modernej architektúry [online]. Register modernej architektúry, [cit. 2023-10-23]. Dostupné online.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Dulla M., Stachova M., Pohaničová J., Krivošová J., Vodrážka P., Moravčíková H.,Lukáčová E.: Majstri architektúry, vyd.: Perfekt 2005
  • Dulla, M. ; Moravčíková, H.: Architektúra Slovenska v 20. Storočí, Slovart 2002, Bratislava
  • historickarevue.com