Alexandr Alexandrovič Volkov (kozmonaut)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alexandr Volkov
kozmonaut CPK
Alexandr Volkov v roku 2013
Alexandr Volkov v roku 2013
Št. príslušnosťZSSR/Rusko
Stavneaktívny
Narodenie27. máj 1948 (75 rokov)
Gorlovka, Ukrajinská SSR, ZSSR (dnešná Ukrajina)
Iné zamestnanieskúšobný pilot
Hodnosťplukovník ruských vzdušných síl
Čas vo vesmíre391 dní, 11 hodín, 51 minút
Kozmonaut od23. augusta 1976
MisieSojuz T-14, Sojuz TM-7, Sojuz TM-13, Mir
Kozmonaut do21. augusta 1998

Alexandr Alexandrovič Volkov (rus. Александр Александрович Волков; * 27. máj 1948, Gorlovka) je bývalý sovietsky, resp. ruský kozmonaut zo Sojuzov a kozmických staníc Saľut a Mir.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Úspešne absolvoval Charkovské vyššie letecké učilište a potom tam zostal pracovať ďalších šesť rokov ako letec – inštruktor. V roku 1976 bol prijatý do oddielu kozmonautov, avšak aj naďalej pokračoval vo zvyšovaní kvalifikácie testovacieho armádneho pilota. Do kozmu letel až o 9 rokov.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Po prvýkrát letel z kozmodrómu Bajkonur na jeseň 1985. V Sojuze T-14 na orbitálnu stanici Saľut 7 s ním leteli Vladimir Vasiutin a Georgij Grečko. Stali piatou základnou posádkou. Po 64 dňoch pobytu sa predčasne vracal s chorým Vasiutinom na Zem.

Druhý, naozaj dlhodobý let sa uskutočnil na palube Sojuzu TM-7, kde bol Volkov veliteľom. Spolu s ním leteli Sergej Krikaľov a francúzsky kozmonaut Jean-Loup Chrétien. Na štarte z Bajkonuru bol prítomný aj francúzsky prezident François Mitterrand. Na stanici Mir ich privítala 3. základná posádka Vladimir Titov a Musa Manarov. Po mesiaci spoločného pobytu kozmonauti Titov, Manarov a Chrétién odleteli na Zem, Volkov zostal na Mire ako člen 4. základnej posádky. Na Zem sa vrátil po 151 dňoch.

Tretí pobyt bol pre neho rekordne dlhý, trval 175 dní. Loď, na ktorej štartovali niesla označenie Sojuz TM-14 a Volkov bol jej kapitánom, v posádke mal kozmonautov Toktara Aubakirova z Kazachstanu a Franca Viehböcka z Rakúska. Na štarte z Bajkonuru bolo prítomných 14 hláv štátov Európy. Na obežnej dráhe sa pripojili k stanici Mir, kde pôsobila 9. základná posádka Anatolij Arcebarskij a Sergej Krikaľov. Po týždni sa pätica rozdelila, v lodi Sojuz TM-12 na Zem odleteli Arcebarskij, Aubikarov a Viehböck, Volkov zostal ako člen 10. základnej posádky s Krikaľovom. Počas pobytu prijali niekoľko zásobovacích lodí Progress a tiež Sojuzy s medzinárodnými posádkami. Krikaľov s Volkovom pristáli na území Kazachstanu v lodi Sojuz TM-13.

Je zaregistrovaný ako 183 kozmonaut Zeme s 391 dňami strávenými v kozme.

Po letoch[upraviť | upraviť zdroj]

Na druhý deň po úspešnom pristátí bolo oznámené, že obaja kozmonauti dostali za odmenu osobné auto a finančnú odmenu (Volkov 75000 SUR). Jeho syn Sergej Alexandrovič Volkov sa tiež stal kozmonautom, štartoval v roku 2008 na lodi Sojuz TMA-12.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Milan Codr. O kosmických dnech a nocích. [s.l.] : Práce, 1987.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]