Alexandr Sergejevič Ivančenkov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alexandr Ivančenkov
kozmonaut NPO Energija
Alexandr Ivančenkov v roku 1978
Alexandr Ivančenkov v roku 1978
Št. príslušnosťZSSR/Rusko
Stavneaktívny
Narodenie28. september 1940 (83 rokov)
Ivantejevka, Ruská SFSR, ZSSR (dnešné Rusko)
Iné zamestnanieinžinier
Čas vo vesmíre147 dní, 12 hodín, 37 minút
Kozmonaut od27. marca 1973
MisieSojuz 29, Sojuz T-6
Znaky misií
Kozmonaut do3. novembra 1993

Alexandr Sergejevič Ivančenkov (rus. Александр Сергеевич Иванченков; * 28. september 1940, Ivantejevka) je bývalý ruský konštruktér a kozmonaut. V roku 1978 sa zúčastnil na lete kozmickej lode Sojuz 29 so 79-dňovým pobytom v orbitálnej stanici Saľut 6 a v roku 1982 na lete Sojuzu T-6 s pobytom v orbitálnej stanici Saľut 7.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Ivantejevke pri Moskve. Otec mu zahynul v roku 1942 počas vojny a o päť rokov neskôr mu zomrela matka. Vychovávali ho babička s tetou. Učil sa veľmi dobre, obľuboval zemepis. Keď končil základnú školu s výborným prospechom, rozhodol sa pre kozmonautiku. Dostal sa neskôr na moskovský letecký inštitút, fakultu stavby lietadiel. Po ukončení štúdia nastúpil do Koroľovovej konštrukčnej kancelárie a po čase sa sám prihlásil do Hviezdneho mestečka. Nasledoval výcvik, lekárske kontroly, teoretická príprava. Jeho meno sa objavilo verejne prvýkrát v zozname sovietskych podporných posádok pripravujúcich program Sojuz-Apollo.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1978 v kozmickej lodi Sojuz 29, spoločne s Kovaľonkom, odštartovali z Bajkonuru na obežnú dráhu Zeme k orbitálnej stanici Saľut 6 k päťmesačnému pobytu. To bol v tej dobe svetový rekord. Počas tejto doby sa stretli s dvoma ďalšími medzinárodnými posádkami zo Sojuzu 30 a Sojuzu 31 v rámci programu Interkozmos a vyhotovili vyše 3 000 fotografií Zeme.

Štyri roky po tomto lete vyletel zo Zeme druhýkrát, v lodi Sojuz T-6 na vtedy novú stanicu Saľut 7. Išlo o podstatne kratší let, na 8 dní, zato so zvláštnym zložením. Na palube s ním letel Vladimir Džanibekov a Francúz Jean-Loup Chrétien, teda prvá sovietsko-francúzska expedícia. Po bezpečnom návrate na Zem boli druhý deň prijatí a vyznamenaní v Kremli aj na francúzskom veľvyslanectve a o pár dní aj v Paríži.

V roku 1992 sa tu všetci účastníci stretli opäť na kongrese Medzinárodnej astronautickej federácie. V tíme kozmonautov bol Ivančenkov od 27. marca 1973 do 3. novembra 1993, teda 20 rokov.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha: Mladá fronta, 1982. Kapitola Kosmonauti-specialisté SSSR, s. 355.
  • CODR, Milan. O kosmických dnech a nocích. Praha: Práce, 1987. Kapitola Druhá základní, s. 96.
  • CODR, Milan. Sto hvězdných kapitánů. Praha: Práce, 1982. Kapitola Alexandr Sergejevič Ivančenkov, s. 99.

Encyklopédia astronómie Tento článok alebo jeho časť obsahuje heslo z Encyklopédie astronómie s láskavým dovolením autorov a podporou SZA.