Alexej Stepanovič Chomiakov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alexej Stepanovič Chomiakov
ruský filozof
ruský filozof
Narodenie13. máj 1804
Moskva, Rusko
Úmrtie5. október 1860 (56 rokov)
Ivanovskoje, Rusko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Alexej Stepanovič Chomiakov

Alexej Stepanovič Chomiakov (rus. Алексей Степанович Хомяков; * 13. máj 1804, Moskva, Rusko – † 5. október 1860, Ivanovskoje) bol ruský filozof, jeden zo zakladateľov slavianofilstva.[1]

V myslení sa snažil o syntézu východných cirkevných otcov so západnou filozofiou, hlavne s nemeckou klasickou filozofiou (Herder, Schelling a Hegel) a francúzskymi tradicionalistami (de Maistre, Chateaubriand, pričom jeho cieľom bolo vytvoriť autentický ruský spôsob myslenia, nepoškvrnený západnou prehnanou racionalitou, ktorý jediný môže plne konvenovať s pravoslávnou tradíciou.

Pre celistvé poznávanie sveta je podľa neho potrebné i ne-racionálne poznanie, ktoré označuje ako mystické a vidí ho v kresťanskej viere. V tomto momente je dôležitý aspekt vôle – chcená otvorenosť poznaniu skrze vieru, čim vlastne položil vieru ako podstatný gnozeologický základ myslenia a filozofie.

Dejiny sa neriadia materiálnymi danosťami, ale súhrnom vôlí všetkých ľudí. Základným faktorom vývoja dejín je náboženstvo, ktoré je základom celej kultúry. Každé z náboženstiev ovplyvňuje dejiny iným spôsobom.

Hlásal návrat harmónie do ruských dejín – aplikáciou idey sobornosti prekonať „petrohradské obdobie dejín“, zrušiť reformy Petra Veľkého a vrátiť sa k Moskve.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.

Ďalšia literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • CHOMJAKOV, Aleksej Stepanovič. Jedna církev. Preklad Petra Otýpková, Pavel Ambros. Vyd. 1. Olomouc : Refugium Velehrad-Roma, 2006. 78 s. (Studie; zv. 20.) ISBN 80-86715-61-2.
  • JAKOVENKO, Boris Valentinovič. Dějiny ruské filosofie. Preklad Ferdinand Pelikán. Praha : Slovanský ústav, 1939. 562 s. (Rukověti Slovanského ústavu v Praze; zv. IV.) S. 129 – 131.
  • LOSSKIJ, Nikolaj Onufrijevič. Dějiny ruské filosofie. Preklad Alan Černohous. Vyd. 1. Olomouc : Refugium Velehrad-Roma, 2004. 663 s. (Studie; zv. 17.) ISBN 80-86715-26-4. S. 44 – 67.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]