Alexis Bledelová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kimberly Alexis Bledel
Alexis Bledel v roku 2011.
Celé menoKimberly Alexis Bledel
Narodenie 16. september 1981 (42 rokov)
Houston, Texas, Spojené štáty
Povolanieherečka, modelka
Roky pôsobenia1996 – súčasnosť
ManželVincent Kartheiser (2014 - 2022)
Deti1

Kimberly Alexis Bledel (* 16. september 1981, Houston, Texas) je bývalá americká modelka, teraz filmová a televízna herečka známa postavou tínedžerky Rory Gilmorovej z televízneho seriálu Ženy z rodu Gilmorovcov. Hrala taktiež vo filmoch Tuck Everlasting, Sin City, The Sisterhood of the Traveling Pants a najnovšie v pokračovaní tejto komédie The Sisterhood of the Traveling Pants 2.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v Houstone, štát Texas ako prvé dieťa Martina Bledela, pochádzajúceho z Argentíny, a Nanette, ktorá sa narodila v Mexiku. Má mladšieho brata Erica, ktorý sa narodil v roku 1986. Jej materinským jazykom je španielčina a po anglicky sa neučila kým nezačala chodiť do školy.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Modeling[upraviť | upraviť zdroj]

Vo veku 8 rokov ju jej rodičia povzbudzovali aby skúsila verejné divadlo v Houstone aby sa pokúsila prekonať jej plachosť. Medzi predstavenia v ktorých si zahrala patria hry Our Town a Čarodejník z krajiny Oz. Tu si ju všimli ľudia zo sveta módy a tak ešte počas štúdia na strednej škole začala jej kariéra modelky. Po skončení strednej školy sa prihlásila na Tisch School of the Arts na Newyorskej Univerzite.

Herectvo[upraviť | upraviť zdroj]

Jej filmová kariéra začala filmom Rushmore (1998) avšak úspech dosiahla až pri jej debute pred televíznymi kamerami, v seriáli Ženy z rodu Gilmorovcov (The Gilmore Girls), v roku 2000 od spoločnosti The Warner Brothers. Stvárnila rolu tínedžerky Rory Gilmore, dcéry slobodnej matky Lorelai Gilmore. Rory je stredoškoláčka a v prvých troch sériach navštevuje fiktívnu školu Chilton, ktorá má byť prípravou pred jej štúdiom na Harvarde. Neskôr sa však dostane na Yaleskú univerzitu, kde píše do Yale Daily News, pretože jej veľkým snom je stať sa novinárkou. Alexis Bledel povedala, že v mnohých smeroch sa na postavu Rory podobá, hlavne v niektorých charakterových vlastnostiach a jej výbornom vzťahu s vlastnými rodičmi.

V roku 2002 bola zaradená medzi 25 najsexi hviezd nie starších ako 25 rokov. Zahrala si vo videoklipe k piesni She´s Gonna Break Soon od skupiny Less Than Jake. O tri roky neskôr, v roku 2005, ju obsadili do filmu The Sisterhood of the Traveling Pants natočeného podľa rovnomenného románu od Ann Brashares. Hrá tu postavu Leny Kaligaris, talentovanej umelkyne, ktorá je na výlete s jej troma najlepšími priateľkami.

Po tomto filme spravila posun oproti jej predchádzajúcim televíznym a filmovým postavám, stvárnením prostitútky Becky v Sin City, filme režírovanom Frankom Millerom a Robertom Rodriguezom. "Je to veľmi profesionálna prostitútka. Nosí zbrane a nakopáva ľuďom zadky," vyhlásila Bledel o postave Becky. Becky je jednou z prostitútok v Starom Meste, ktorým šéfuje Gail (Rosario Dawson). V tomto filme má taktiež dobrý vzťah z matkou a svoju profesiu pred ňou tají. Sin City je natočené čierno-bielo len s minimálnym použitým farieb. V Beckynom prípade sú to jej žiariace modré oči o ktorých režisér Robert Rodriguez povedal, že sú také úžasné že ich musel spraviť farebné.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Alexis Bledel má okrem nesporného hereckého talentu aj talent na fotografovanie, ktorému sa vo voľnom čase venuje. Okrem toho rada píše, číta a trávi čas s rodinou a priateľmi. Taktiež hrá na klavíri a má rada skupiny Radiohead, Incubus a Evanescence. Spolupracuje z neziskovou organizáciou First Book, ktorá dáva knihy chudobným rodinám. Napriek tomu, že v seriáli Gilmore Girls je aj so svoju seriálovou matkou Lauren Graham "závislá" na káve, v súkromí ju nepije pretože ju nemá rada. V seriáli namiesto nej pila čaj alebo Coca-Colu.

Bola zaradená na 87. priečku v rebríčku Hot 100 Women roku 2005, ktorý uverejnil časopis Maxim.

Od decembra 2002 mala vzťah z hercom Milom Ventimigliom, ktorý hral v seriáli Gilmore Girls postavu Jessa Mariana. Tento vzťah skončil po tri a pol roku v júli 2006.

Počas vystúpenia v Nočnej show s Conanom O´Brienom v apríli 2006 prezradila, že rada cestuje do Európy a že miluje Taliansko a predovšetkým Toskánsko. Tiež sa priznala, že má rada všetky druhy jedla, od gurmánskych špecialít až po jedlo z fast foodu.

Od roku 2014 bola vydatá za Vincenta Kartheisera, s ktorým sa rozviedla v auguste 2022. Majú spolu syna, narodeného v roku 2015.

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Rushmore (1998)
  • Ženy z rodu Gilmorovcov (seriál) (2000 - 2006) … Lorelai „Rory“ Leigh Gilmore
  • Tuck Everlasting (2002) … Winnifred „Winnie“ Foster
  • DysEnchanted (2004) … Goldilocks
  • Bride & Prejudice (2004) … Georgie Darcy
  • The Orphan King (2005) … Dylan
  • Sin City (2005) … Becky
  • The Sisterhood of the Traveling Pants (2005) … Lena Kaligaris
  • I'm Reed Fish (2006) … Kate Peterson
  • Life is Short (2006) - Charlotte
  • The Sisterhood of the Traveling Pants 2 (2008) - Lena Kaligaris
  • The Post Grad Survival Guide (2009) - Ryden Malby

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]