Thuban

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Alfa Draconis)

Thuban (α Dra/α Draconis/Alfa Draconis) je dvojhviezda v súhvezdí Drak.

Táto hviezda bola pred 5000 rokmi Severkou. V jej blízkosti bol totiž v tých časoch Severný svetový pól, ktorý sa neskôr dôsledkom precesie presunul k Polárke. Severný svetový pól bol od Thubanu vzdialený iba 10´, čiže asi tretinu mesačného priemeru. Vtedy začínali Egypťania stavať pyramídy. Thuban bol vraj stále viditeľný priezorom Chufuovej pyramídy. Dnes to už tak nie je; pól sa posunul k Polárke a Thuban obieha okolo pólu tak ako ostatné hviezdy.

Thuban je spektroskopická dvojhviezda s obežnou dobou 51, 38 dňa. Je zaujímavé, že podľa starého označenia gréckym písmenom bol Thuban označený ako najjasnejšia hviezda súhvezdia (α Dra). Jeho jasnosť odvtedy pravdepodobne značne poklesla. Najjasnejšou hviezdou je teraz Etamin.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • PLAUCHOVÁ, Jana. Súhvezdia od Andromedy po Žirafu. Redakcia Eduard Koči; ilustrácie Peter Zimnikoval; Beata Zimnikovalová, Michal Mojžiš, Tibor Krátky. prvé vyd. Hurbanovo : Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo, 2023. 592 s. ISBN 978-80-89998-357. Kapitola Drak, s. 38.