Alfa kanál

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
PNG obrázok priehľadných objektov na bielom pozadí pomocou alfa kanálu
PNG obrázok priehľadných objektov na šachovnicovom pozadí pomocou alfa kanálu

Alfa kanál (angl. Alpha channel alebo alpha transparency channel) je zložka pixelu udávajúca hodnotu priehľadnosti tohto pixelu. Typickým príkladom je farebný model RGBA, kde okrem farebných zložiek R (červená), G (zelená) a B (modrá) je zložka A nesúca informáciu o transparentnosti. Priehľadnosť pixelu znamená, že ak bitmapový obrázok s definovanou priehľadnosťou prekrýva iný obrázok, pôvodný obrázok na pozadí bude zobrazený v danom bode pixelu s intenzitou danou priehľadnosťou pixelu obrázka na popredí.

Bitové rozlíšenie alfa kanála môže byť len 1 bit, potom hovoríme o maske transparentnosti – pixel je buď 100% priehľadný alebo nepriehľadný. Jednobitová transparentnosť môže byť použitá napríklad v obrázku vo formáte GIF. Pre vyššie bitové rozlíšenie možno už spočítať priehľadnosť pixelu, najčastejšie bitové rozlíšenie je 8 bitov (model RGBA) a možno definovať 28 (= 256) úrovní transparentnosti pixelu.

Pre spracovanie obrazu s priehľadnosťou nemusí byť alfa kanál súčasťou bitmapového obrázku, ale môže byť ako samostatná bitmapa. Potom hovoríme o bitmapovej maske obrázku.

Najtypickejším príkladom bitmapy s priehľadnosťou je obrázok použitý ako ukazovateľ polohy na obrazovke počítača (kurzor). Alfa kanál používa napríklad grafický formát PNG.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

  • RGBA – Farebný model

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Alfa kanál na českej Wikipédii.