Alfons Jindra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alfons Jindra
český skladateľ
Narodenie28. júl 1908
Čechovice u Prostějova
Úmrtie20. december 1978 (70 rokov)
Praha

Alfons Jindra vlastným menom Alfons Jindřich Langer (* 28. júl 1908, Čechovice u Prostějova – † 20. december 1978, Praha) bol český skladateľ, aranžér, klarinetista, altsaxofónista a huslista.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Hudobne sa vzdelával v Prostějove u Bedřicha Voldana. Hral ako profesionálny hudobník v tanečnom súbore svojho staršieho brata – Langer Brothers.

V roku 1937 začal hrať s orchestrom Josefa Venclů. Neskôr opäť hral v Langer Brothers kde hral až do roku 1956.

V roku 1937 začal skladať hudbu pod pseudonymom Allan (meno je odvodené od jeho krstného mena a priezviska). Tento pseudonym po ňom prebralo vokálne trio a pomenovalo sa na Sestry Allanovy, pri ktorých zrode stál a okrem iných piesní spolu natočili s Arnoštom Kavkom v tom čase hit Koncert nemluvňat.

Pseudonym Alfons Jindra začal používať od svojej prvej skladby – Hodiny spí v roku 1939. Spolupracoval najmä s orchestrami R. A. Dvorského a Karla Vlacha. V 40. rokoch bola známa jeho hudba k piesňam napr. Dnes není všední den, Hudby v oblacích, Pár vzpomínek, Plaménky v očích tvých, Povím to tancem a písní, Prosím neodcházej, Přijďte večer k nám, Psáno je ve hvězdách, Růže v okně, Sladce mě líbej, Svět je veselý, Tvůj krok zní, Ty spíš, Vpravo-vlevo a iné.

V 50. rokoch skladal hudbu k piesňam ktoré spievali napr. Yvetta Simonová, Rudolf Cortés, Milan Chladil, Waldemar Matuška a iní. Tieto piesne mali veľký úspech, napríklad: Chviličku spát(Yvetta Simonová a Milan Chladil), Láska na kolech (Milan Chladil), Sentimentální (Yvetta Simonová), Třistapětašedesátkrát (Waldemar Matuška), Už modrej činžák zhas (Waldemar Matuška), Váš dům šel spát (Rudolf Cortés) a iné. Skladal tiež hudbu pre orchestre napr. Bolero, Elegie, Kouzelné smyčce, Legenda, Na čtyřech strunách, Nokturno, Pražské plesy, Šťastné chvíle, Vosí hnízdo a iné.

Najznámejšie piesne[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam piesňovej tvorby (výber)[upraviť | upraviť zdroj]

  • poz. – pieseň – interpret – (text) – rok

(t:) – doteraz neistený autor textu

  • (na doplnenie)

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Matzner, A. - Poledňák, I. - Wasserberger, I.: Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby 3, vydalo vydavateľstvo Supraphon, 1990, ISBN 80-7058-210-3,

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]