Alioramus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alioramus

Lebka Aliorama.
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Alioramus remotus
Kurzanov, 1976
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Alioramus bol rod teropódneho dinosaura z čeľade Tyrannosauridae, ktorý žil v období vrchnej kriedy na území Ázie. Typový druh A. remotus, je známy z čiastočnej lebky a troch metatarzálnych kostí, odkrytých v mongolských usadeninách, ktoré sa datujú na vek 70 až 65 miliónov rokov. Tieto pozostatky boli pomenované a opísané ruským paleontológom Sergejom Kurzanovom v roku 1976. Ďalší druh, A. altai, známy z oveľa kompletnejšej kostry, bol pomenovaný a opísaný americkým paleontológom Stephenom L. Brusattom a jeho kolegami v roku 2009. Jeho vzťahy k ostatným tyranosaurom sú nejasné, podľa niektorých vedcov bol však Alioramus blízko príbuzný rodu Tarbosaurus alebo, že ide o mláďa tohto rodu. Objav druhu A. Altai však jasne naznačuje, že táto hypotéza je nesprávna.

Alioramus sa podobne ako väčšina teropódov pohyboval bipédne a jeho ostré zuby jasne naznačujú, že to bol mäsožravec. Bol menší než tyranosaury ako Tarbosaurus a Tyrannosaurus, ale veľkosť dospelého jedinca je ťažké odhadnúť, keďže oba známe druhy tohto rodu sú nedospelé jedince. U aliorama je charakteristický rad piatich kostných hrebeňov v hornej časti jeho rypáka, oveľa väčší počet zubov, než u akéhokoľvek iného tyranosaura a oveľa nižšia lebka na rozdiel od ostatných tyranosaurov.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Veľkostné porovnanie Aliorama s človekom

Keď ho v roku 1976 opísal Sergei Kurzanov odhadol, že Alioramus bol pribline 5 až 6 metrov dlhý. Kurzanov si však neuvedomil, že lebka počas fosilizácie podľahla deformácii, čo môže znamenať kratšiu telesnú dĺžku tohto jedinca. Ak skutočne ide o nedospelého jedinca, je jasné, že mohol dosiahnuť oveľa väčších rozmerov, dodnes však nebol žiaden dospelý jedinec nájdený.