Aljašská železnica

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Aljašská železnica
Aljašská železnica

Aljašská železnica je dôležitá železnica, ktorá spája pobrežie a vnútrozemie Aljašky. Trať začína dvoma vetvami v prístavných mestách Seward a Whittier a vedie cez Anchorage zväčša severným smerom do mesta Fairbanks. Celková dĺžka železnice je približne 800 km a vlastní ju štát.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý úsek súčasnej trate zo Sewardu bol budovaný už od roku 1903, čím sa od roku 1909 umožnila preprava osôb, tovaru a pošty na 51 km dlhom úseku. Finančné problémy spoločností spomaľovali výstavbu, no tá sa naplno rozbehla po roku 1914, kedy projekt prevzal štát. Niekoľko úsekov vzniklo prebudovaním úzkorozchodných tratí, najmä v okolí Fairbanksu a v roku 1923 bola trať dokončená poslednou stavbou – mostom ponad rieku Tanana.

Parná trakcia na trati pretrvala až do roku 1966, hoci prvé dieselové lokomotívy tu začali premávať už v roku 1944. Veľké zemetrasenie v roku 1964 trať na niektorých úsekoch značne poškodilo a obnovenie prevádzky trvalo niekoľko mesiacov. V roku 1985 kúpil železnicu od federálnej vlády štát Aljaška, ktorý ju zrekonštruoval a dodnes prevádzkuje.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Alaska Railroad na anglickej Wikipédii.