Alois Richter

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alois Richter
český lekár, prírodovedec a amatérsky entomológ - koleopterológ
Narodenie20. júl 1894
Hranice na Moravě, Česko
Úmrtie31. august 1968 (74 rokov)
Valašské Klobouky, Česko

MUDr. Alois Richter (* 20. júl 1894, Hranice na Moravě – † 31. august 1968, Valašské Klobouky) bol český lekár, prírodovedec a amatérsky entomológkoleopterológ. V roku 1930 bol za ČSR uvedený v Entomologen Adressbuch A. Hoffmanna vo Viedni.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Hraniciach na Moravě. Po skončení základnej a strednej školy vyštudoval lekársku fakultu a po získaní diplomu vykonával lekársku prax. Pôsobil ako štátny obvodný a praktický lekár vo Valašských Kloboukoch. Na dôchodku žil v Hraniciach na Moravě. Popri entomológii aj botanizoval a zaoberal sa archeológiou. Niektoré botanické práce publikoval aj v odbornej tlači. Pôsobil aj ako národopisný zberateľ a bol tiež spoluzakladateľ múzea vo Valašských Kloboukoch. Zomrel roku 1968 vo Valašských Kloboukoch.

Entomologické aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

Z entomologického hľadiska sa zaoberal štúdiom a zberom chrobákov. Svoj koleopterologický prieskum prevádzal vo Valašských Kloboukoch, v Hraniciach na Moravě a na Ostravsku. Veľmi často cestoval na Slovensko a svoje mnohé zbery chrobákov prevádzal práve na území Slovenska. Zbieral v okolí mnohých slovenských miest a obcí, ako napr.: Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Čachtice, Devín, Silica, Muráň, Malá FatraVrátna, Matliare, Inovec, Kuzy, Žilina, Košice, Prešov, Vysoké Tatry (Zelené pleso). Na území bývalej Podkarpatskej Rusi prevádzal zbery v okolí Užhorodu, Svalavy a na Hoverle. Významnejšie nálezy z jeho zberov z územia Moravy publikoval MUDr. Antonín Fleischer v "Prehledu brouků ČSR". Jeho údaje jedincov z čeľade Chrysomelidae zo zberov z územia Slovenska a Podkarpatskej Rusi uvádza Jan Roubal v svojom Katalogu Coleopter III. Myrmekologické zbery poskytol Dr. Richter k publikovaniu RNDr. Milošovi Zaleskému. Na jeho počesť pomenoval v roku 1934 Jan Roubal nový taxon Chrysomela marginalis Duft. f. richteri Roubal a Jan Obenberger v roku 1940 Agrilus olivicolor ab. richteri.

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

Nie je zatiaľ známe, že by bol publikoval nejaké entomologické práce.


Zdroje informácií o autorovi[upraviť | upraviť zdroj]

  • Koleška, Z.: 1990, Seznam biografii čs. entomologů. 12. [Popp, O. – Rippl, J.]. Zprávy Čs. spol. entomol., ČSAV, 26, 413 – 452, Taf. 27 – 29, p. 447 – 448.
  • Groll, E. K. [ed.]: 2006, Entomologen der Welt (Biographien, Sammlungsverbleib). Datenbank 2. Version, DEI im ZALF e. V.: „Richter, Alois“: (internet).