Altermoderna

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Altermoderna je pojem, ktorý použil Nicolas Bourriaud ako názov výstavy a rovnomennej eseje "Altermoderna". Pojem vysvetľuje z hľadiska významu predpony alter - čo znamená, iný. „Altermodernizmus možno definovať ako moment, od ktorého pre nás začalo byť nemožné vytvárať niečo, čo dáva zmysel z východzej perspektívy určitej heterochrónie, teda na základe predstavy ľudskej histórie, ktoré pozostáva z plurality temporalít, predstavy opovrhujúcej nostalgiou po avandgarde a vlastne aj po akejkoľvek inej ére - pozitívna vízia chaosu a spletitosti.” (Bourriaud, P., 2011, s. 89). Ďalej spomína pozitívnu skúsenosť z dezorientácie prostredníctvom umeleckej formy, ktorá sleduje všetky línie v čase aj priestore, pričom z umelca tvoriaceho takýmto spôsobom sa stáva kočujúci nomád, ktorý premiestňuje seba aj diela nielen v priestore, ale hlavne v čase (site specific, time specific). Každý umelec sa prejavuje na svojej vlnovej dĺžke a jeho hlavnou činnosťou sa stáva balenie, produkcia, rekoncepcia a distribúcia.

Znaky[upraviť | upraviť zdroj]

Altermodernu charakterizuje kolektívne autorstvo, fragmentalizácia, úplná decentralizácia, alterego-identifikácia, alternatívne formy výstavných priestorov a pod. Altermoderna ponúka skrátka množstvo alternatív, ktoré môžu spôsobovať v umeleckej tvorbe aj percepcii dezorientáciu. Reaguje a nadväzuje na postmodernu.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam literatúry[upraviť | upraviť zdroj]

  • Bourriaud, P.: Altermoderna. Sešit pro umění, teorii a příbuzné zóny, 2011, roč. 5, č. 10, s. 89.
  • Janečková, Z.: ID-IDENTITA (NE) ZNÁMA (time specific in-cognito in-stantná id-entita), dizertačná práca, Brno: FaVU VUT, 2012, s. 12.