Altirhinus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Altirhinus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Altirhinus kurzanovi
Norman, 1998
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Altirhinus bol rod bylinožravého vtákopyskatého dinosaura, žijúceho v období spodnej kriedy (asi pred 120 až 100 miliónmi rokov) na území dnešného Mongolska. Typový a jediný druh Altirhinus kurzanovi, opísal paleontológ David B. Norman v roku 1988.[1]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Veľkostné porovnanie druhu A. kurzanovi s človekom

Altirhinus bol mohutný iguanodont, blízky príbuzný Iguanodona.[2] Dorastal do dĺžky 6 metrov a vážil asi 1 tonu.[3] Vyznačuje sa nízkou podlhovastou hlavou, končenou pomerne širokým zobákom. Prednú časť čeľusti mal bezzubú, zatiaľ čo zadnú tvorilo niekoľko radov vrúbkovaných zubov, slúžiacich na rozomletie rastlinného matierálu. Predné končatiny mal kratšie a oveľa slabšie než zadné, čo naznačuje, že sa pohyboval zväčša po štyroch. Nie je však vylúčené, že sa dokázal vztýčiť na zadné, keď unikal pred nebezpečenstvom alebo ak chcel dosiahnuť na vyššie rastúcu vegetáciu. Tento živočích tiež disponoval nosovou klenbou, ktorá mu pravdepodobne slúžila na vydávanie hlasitých zvukov, ktorými komunikoval s ostatnými členmi čriedy.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Altirhinus na anglickej Wikipédii.
  1. NORMAN, D.B.. On Asian ornithopods (Dinosauria, Ornithischia). 3. A new species of iguanodontid dinosaur. Zoological Journal of the Linnean Society, 1998, roč. 122, s. 291 - 348.
  2. NORMAN, D.B.. On Asian ornithopods (Dinosauria, Ornithischia). 1. Iguanodon orientalis Rozhdestvensky, 1952. Zoological Journal of the Linnean Society, 1996, roč. 116, s. 303 - 315.
  3. PAUL, G.S.. The Princeton Field Guide to Dinosaurs. [s.l.] : Princeton University Press, 2010. S. 291.