Amandla Festival

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Amandla Festival bol svetový hudobný festival, ktorý sa konal v Boston (Massachusetts) na Harvard Stadium, 21. júla 1979. Cieľ festivalu bola podpora a oslava oslobodenia Južnej Afriky, taktiež podpora pokračujúceho úsilia v ukončení rasistických prejavov v rodinách, školách, pracoviskách a rôznych komunitách po celom Bostone.

Slovo "Amandla" pochádza z Južnej Afriky, od kmeňa Zulu-ov a znamená "sila" alebo "energia". Hlavným hosťom festivalu bola legenda reggae hudby Bob Marley a jeho skupina The Wailers. Marley počas svojho vystúpenia predniesol zopár krátkych prejavov, v ktorých napádal systém a naliehavo sa dovolával po slobode a zjednotení Afriky.

Medzi kľúčových organizátorov festivalu sa radia Janet Axelrod, Reebee Garofalo, Janine Fay, Shelley Neill, George Pillsbury a Kazi Toure.

Ďalší vystupujúci boli legenda soulu Patti LaBelle, jazzový klavirista Eddie Palmieri, bubeník Babatunde Olatunji, juhoafrická skupina Jabula, skupina The Art of Black Dance a komik Dick Gregory, ktorý mal príhovor pred Marleyho vystúpením. Konferenciérom bol Mel King, aktivista a otvorený odporca apartheidu.

Bob Marley and The Wailers boli poslední, ktorí potvrdili účasť na festivale (3 týždne pred jeho konaním). Málokto vie, že skupina skoro nevystúpila, pretože len chvíľu pred vystúpením gitarista skupiny Al Anderson zlomil pri skúške krk svojej gitary. Kapela teda len pár minút pred vystúpením odmietla vystúpiť. Jeden z organizátorov musel rýchlo zájsť do mesta na Harvard Square a v hudobninách kúpil gitaru za 600 dolárov.[chýba zdroj]

Jedna zaujímavosť: V priebehu konania festivalu nebola prítomná žiadna mestská polícia na štadióne ani v jeho blízkosti. Organizátori koncertu požiadali obyvateľov Bostonu aby dohliadli na pokojný priebeh akcie. Boli na to školení 6 mesiacov pred koncertom.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Amandla Festival na anglickej Wikipédii.