Amarylkovité

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Amaryllidaceae)
Amarylkovité

amarylka krásna (Amaryllis belladonna)
Vedecká klasifikácia
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Amarylkovité (lat. Amaryllidaceae) sú čeľaď rastlín z radu asparágotvaré (Asparagales), ktorá zahŕňa:

  • v užšom (staršom) zmysle len rod amarylka a rody s ním bezprostredne príbuzné (sú to napr. rody snežienka, bleduľa a narcis)
  • a v širšom (novšom) zmysle aj všetky rastliny z bývalej čeľade cesnakovité (Alliaceae) v užšom zmysle a rod agapant (Agapanthus).

Amarylkovité v širšom zmysle sa v období okolo roku 2000 istý čas označovali ako cesnakovité (Alliaceae) v širšom zmysle.

Systematika[upraviť | upraviť zdroj]

Zaradenie v systéme[upraviť | upraviť zdroj]

Dnes sa čeľaď amarylkovité v širšom zmysle najčastejšie (t.j. podľa APG IV) zaraďuje do radu asparágotvaré (Asparagales).

Alternatívne (najmä staršie) sa to, čo je obsahom vyššie spomínanej čeľade amarylkovité v širšom zmysle, zaraďuje:

  • do radu ľaliotvaré (Liliales), a v rámci tohto radu konkrétne buď ako súčasť čeľade ľaliovité (Liliaceae) v širšom zmysle alebo ako súčasť dvoch čeľadí: amarylkovité (Amaryllidaceae) v užšom zmysle a ľaliovité (Liliaceae) v širšom zmysle;
  • alebo do radu "amarylkotvaré" (Amaryllidales) ako viacero čeľadí;
  • alebo do radu "kosatcotvaré" (Iridales) ako viacero čeľadí.

Vnútorná systematika[upraviť | upraviť zdroj]

čeľaď amarylkovité (Amaryllidaceae) v širšom zmysle (starší názov: cesnakovité - Alliaceae v širšom zmysle):

  • podčeľaď amarylkovaté (Amaryllidoideae) = staršie: čeľaď amarylkovité (Amaryllidaceae) v užšom zmysle
  • podčeľaď cesnakovaté (Allioideae) = staršie: čeľaď cesnakovité (Alliaceae) v užšom zmysle
  • podčeľaď agapantovaté (Agapanthoideae) = staršie: čeľaď agapantovité (Agapanthaceae), resp. na konci 20. storočia súčasť čeľade cesnakovité v užšom zmysle[1]; patrí sem len 1 rod agapant (Agapanthus)

Zdroje kapitoly Systematika:[2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12]

Podčeľaď amarylkovaté (=čeľaď amarylkovité v užšom zmysle)[upraviť | upraviť zdroj]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Ide spravidla o vytrvalé pozemné byliny, prevažne s cibuľami, vzácne s oddenkami. Sú to rastliny jednodomé s obojpohlavnými kvetmi. Listy sú zhluknuté na bázi, alebo nie sú, sú jednoduché, prisadnuté alebo stopkaté, striedavé, usporiadané najčastejšie v dvojrade, vzácnejšie špirálne, s listovými pošvami. Čepele listov sú celokrajné, čiarkovité až kopijovité, či pozdĺžne, vajcovité alebo okrúhle, žilnatina je súbežná. Kvety sú obojpohlavné, sú jednotlivé alebo v súkvetiach, spravidla vrcholíkoch, okolíkoch alebo hlávkach. Pod kvetom či súkvetím sú často 2 (vzácne až 8) listene v tvare tulca, len niekedy tulec chýba. Kvety sú pravidelné alebo nepravidelné a súmerné (zygomorfné). Okvetie je vyvinuté, spravidla 6 okvetných lístkov v 2 praslenoch (3+3), okvetné lístky sú voľné alebo zrastené a potom vytvárajú korunnú rúrku, sú rôznych farieb. Vo vnútri je často prítomná ako ďalší praslen nápadná pakorunka. Tyčiniek je 6, vzácnejšie iný počet (3 – 18), v 2 praslenoch, sú voľné alebo zrastené s korunnou rúrkou, voľné navzájom či zrastené. Gyneceum je zložené z 3 plodolistov, je synkarpné, čnelka je 1, blizna 1 alebo 3, semenník je spodný, vzácne polospodný. Plod je suchý alebo dužinatý, pukavý či nepukavý, prevažne tobolka alebo bobuľa.

Rozšírenie vo svete[upraviť | upraviť zdroj]

Je známych asi 60 rodov a asi 800 druhov, ktoré sú rozšírené hlavne v trópoch a subtrópoch, menej aj v miernom páse.

Rody[upraviť | upraviť zdroj]

amarylka (Amaryllis), Ammocharis, Apodolirion, Bokkeveldia, Boophone, Bravoa, Brunsvigia, Caliphruria, Calostemma, Carpolyza, Chlidanthus, Choananthus, Clivia, Cooperia, Crinum, Cryptostephanus, Cybistetes, Cyrtanthus, Eucharis, Eucrosia, Eustephia, snežienka (Galanthus), Gemmaria, Gethyllis, Griffinia, Habranthus, Haemanthus, Hannonia, Hessea, Hieronymiella, zornica (Hippeastrum), Hymenocallis, Ismene, Lapiedra, Leptochiton, bleduľa (Leucojum), Lycoris, Namaquanula, narcis (Narcissus), Nerine, Pamianthe, Pancratium, Paramongaia Phaedranassa, Phycella, Placea, Proiphys (Eurycles), Pucara, Pyrolirion, Rauhia, Rhodophiala, Scadoxus, Sprekelia, Stenomesson, šternbergia (Sternbergia), Strumaria, Tapeinanthus, Tedingea, Traubia, Ungernia, Urceolina, Vagaria, Vallota, Worsleya, Zephyranthes

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Fay, Michael F.; Chase, Mark W. (August 1996). "Resurrection of Themidaceae for the Brodiaea alliance, and Recircumscription of Alliaceae, Amaryllidaceae and Agapanthoideae". Taxon. 45 (3): 441–451.
  2. Amaryllidaceae. In: Stevens, P. F. (2001 onwards). Angiosperm Phylogeny Website. Version 14, July 2017 [and more or less continuously updated since]. [1]. prístup 15.7.2021
  3. MIČIETA, Karol; ZAHRADNÍKOVÁ, Eva; HRABOVSKÝ, Michal; ŠČEVKOVÁ, Jana. Fylogenéza a morfogenéza cievnatých rastlín. Prvé. vyd. V Bratislava : Univerzita Komenského v Bratislave, 2018. 339 s. ISBN 978-80-223-4403-6. S. 128-135.
  4. BARANEC et al. Systematická botanika, 2001
  5. heslá cesnakovité, amarylkovité, ľaľiovité. In: Malá encyklopédia biológie 1975
  6. Systém živej prírody (kompletný) 2008 [2]
  7. Takhtajan System of Angiosperm Classification [3]
  8. Croquist System of Angiosperm Classification [4]
  9. TAKHTAJAN, Armen. Flowering Plants. [s.l.] : Springer Science & Business Media, 2009. 871 s. ISBN 978-1-4020-9609-9. S. 669.
  10. CRONQUIST, A. An integrated system of classification of flowering plants. New York: Columbia University Press. 1981. ISBN 9780231038805.
  11. Reveal, J.L. 2012. An outline of a classification scheme for extant flowering plants. Phytoneuron 2012-37: 1–221. Published 23 April 2012. ISSN 2153 733X [5]
  12. SINGH, Gurcharan. Plant Systematics (An Integrated Approach, Fourth Edition). [s.l.] : CRC Press, 2019. 568 s. ISBN 978-1-00-057677-1. S. 346.

Ku kapitole Podčeľaď amarylkovaté:

  • Klíč ke Květeně České republiky, Kubát K. et al. (eds.), Academia, Praha
  • Nová Květěna ČSSR, vol. 2, Dostál J. (1989), Academia, Praha

Externé odkazy (z roku 2007)[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]