Amenhotep II.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Amenhotep II. v hieroglyfoch
praenomen alebo trónne meno
M23
t
L2
t
ra
aA
xpr
Z2ss
nomen alebo vlastné meno
G39N5
imn
n
Htp
HqAiwn

Amenhotep II. alebo Amenofis II. (trónne meno: Aacheprure) bol faraón v starovekom Egypte. Patrí do 18. dynastie a bol v poradí siedmym faraónom tejto dynastie. Vládol v rozmedzí približne 1428 pred Kr. – 1397 pred Kr. Prvých 2 a pol roka vládol spolu so svojím otcom.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Keďže zdedil trón po Thutmosem III., najväčšom dobyvateľovi v dejinách Egypta, ušiel sa mu od historikov len malý prídel slávy. Do Ázie podnikol dve trestné výpravy, aby potlačil tamojšie povstania. Podarilo sa mu to s úspechom, ktorý opakoval aj v južných a západných oblastiach. Voči porazeným sa správal neobyčajne kruto. Na nápisoch uvádza, že vzbúrených náčelníkov vlastnoručne zabil a ich telá priviezol do hlavného mesta, kde ich potom zavesil dole hlavou na hradby. Zvyčajná prax egyptských kráľov, ktorí sa na nápisoch vystatujú, že osobne zabíjali premohnutých vládcov, že dávali odsekávať ruky zajatcom a podobne, a že počet zabitých nepriateľov zisťovali podľa odrezaných údov, čo aj dokladali ilustráciami na stenách chrámov. Podľa toho vedeli koľko zajatcov zabil. Vládol 23 rokov a trónnym menom sa volal Aacheprure. Pochovať sa dal v Údolí kráľov, pod západným svahom, a to v hlbokej skalnej hrobke, ktorá prevyšuje hrobku jeho veľkého predchodcu Thutmoseho III. Má desať miestností, vstupnú chodbu s tromi schodiskami a pred hrobovou komorou priestrannú pilierovú predsieň. Sarkofág tam stojí dodnes na pôvodnom mieste. Je z červeného pieskovca a krášlia ho zlaté a modré vyobrazenia ochranných bohov a nápisy. Sú tam vynikajúce reliéfy z knihy o tom, čo je na druhom svete.

Stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Taktiež rád staval a veľa úsilia venoval zväčšeniu tamojšieho chrámu boha Amóna. Pripisuje sa mu najmä rozsiahla stavba medzi Svätým jazerom a južným ohradným múrom, z ktorej sa zachovali len základy. Dodnes stoja pomerne kompaktné pozostatky jeho neveľkého chrámu na západnom brehu Nílu pri Šéch Abd el-Kurne neďaleko slávneho zádušného chrámu Ramesseho II. Z nápisov vieme, že dal vyzdobiť Hatšepsovetin chrám v Dér el-Bahrí a postaviť chrám pri Talmise za Asuánom. Pri siedmom pylóne Amónovho chrámu v Karnaku stojí dodnes jeho kolosálna socha. A najznámejšie je pestrofarebné súsošie, ktoré zobrazuje ako dieťa živiace sa mliekom „božskej kravy“. Najlepšia jeho socha ho zobrazuje ako kľačí na kolenách. Táto socha sa nachádza v Egyptskom múzeu v Turíne.

Archeológia[upraviť | upraviť zdroj]

Hrobku objavil V. Loret, pričom sa stretol s ojedinelým šťastím: našiel v nej trinásť kráľovských múmií v pôvodných rakvách, medzi nimi i múmiu Amenhotepa II. s kytičkou mimóz na prsiach. Všetky tieto múmie i s rakvami a zvyškami hrobovej výbavy Amenhotepa II. sú dnes v Egyptskom múzeu v Káhire.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • SPŠH Košice Zdroj, z ktorého (pôvodne) čiastočne čerpal tento článok


Amenhotep II.
Vladárske tituly
Predchodca
Thutmose III.
Egyptský faraón
1425 pred Kr.1397 pred Kr.
Nástupca
Thutmose IV.