Amistad (loď)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
La Amistad
Joseph Cinque, jeden z rebelujúcich

La Amistad bol španielsky dvojsťažňový škuner, pôvodne postavený v Spojených štátoch s názvom Friendship. La Amistad nebola loď pôvodne postavená pre transport otrokov, slúžil na malé presuny tovarov. La Amistad sa stal symbolom abolicionizmu po tom, čo skupina afrických zajatcov na lodi povstala. Táto skupina bola neskôr zatknutá a začal veľký súdny proces o ich právnom postavení. Otroci, ktorí sa na nej prevážali prišli na Kubu na lodi Tecora.

Udalosť[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1839 bola táto skupina Afričanov transportovaná na palube lodi z kubánskej Havany do Puerto Principe,[1] keď na čele Josephom Cinquem zorganizovali ozbrojenú revoltu. Ich presun z Afriky do Ameriky bol nelegálny a boli pôvodne falošne označovaní za občanov Kuby. Po revolte Afričania požadovali svoj návrat domov do Afriky, ale lodný navigátor ich oklamal pri stanovovaní kurzu a naviedol loď k Východnému pobrežiu USA.[1] Škuner objavili na Long Islande v New Yorku, vzali ho do správy Lodstva Spojených štátov a Afričanov zobrali do Connecticutu, kde mali byť predaní ako otroci. Tam zasadal súd nad ich právnym postavením. Tento proces bol veľmi populárny v Spojených štátoch, kde patril medzi najvýznamnejšie prípady abolicionizmu.

Rozhodnutie[upraviť | upraviť zdroj]

Najvyšší súd USA potvrdil rozhodnutie nižšieho súdu v Connecticute a rozhodol o oslobodení Afričanov. Prípad bol pomerne populárny nielen medzi obyčajnými ľuďmi, ale aj v najvyšších kruhoch, keďže išlo o španielsku loď, prípad zaujímal aj Španielske kráľovstvo a vtedajšieho prezidenta USA Martina Van Burena. Obhajcom Afričanov na Najvyššom súde bol bývalý prezident USA a kongresman John Quincy Adams. 9. marca 1840 teda Najvyšší súd rozhodol, že Afričania neboli legálne nadobudnutým majetkom, že boli nelegálne zajatí otrokármi a potvrdil rozhodnutie o ich oslobodení.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Unidentified Young Man [online]. 1839-1840, [cit. 2013-07-28]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]