Ammosaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ammosaurus

Kosti chodidla
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Ammosaurus major
Marsh, 1889
Synonymá
(pôvodne Anchisaurus major)
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Ammosaurus bol všežravý, možno bylinožravý prosauropódny dinosaurus. Žil v spodnej jure, konkrétne v období Pliensbach až Bajok cca pred 170 miliónmi rokov. Zvyšky Ammosaurov sa nachádzajú aj v Arizone a na nových náleziskách Connecticutu. Žil v západnej Laurázíi, teda na území dnešných USA. Jediný druh je Ammosaurus major. Druh Ammosaurus sa vyvinul z mäsožravých dinosaurov konca Triasu. Názov sa odvodzuje od gréckych slov ammos (piesčitý) a sauros (jašter), jeho meno teda znamená piesčitý jašter.

Objav[upraviť | upraviť zdroj]

Prvého jedinca objavili lomoví robotníci v štáte Connecticut v USA v roku 1884 pri stavbe mosta. Othniel Charles Marsh ho najprv v roku 1887 opísal ako Anchisaurus major a o dva roky neskôr ho zaradil do samostatného rodu Ammosaurus major. Bol opísaný len podľa niekoľkých neúplných kostier, ktoré veľmi pripomínali Anchisaura. Niekoľko paleontológov však našlo isté odlišnosti v panvovej kosti a zadných nohách týchto dvoch druhov. Tento most sa neskôr zrútil a v troskách sa našla ďalšia kostra. Dodnes sa však nedá presne určiť, či je rozdiel medzi panvami týchto dvoch druhov dostatočný na to, aby to boli dva samostatné rody.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Ammosaurus bol 2,2 až 4 metre dlhý a okolo 20 kg vážiaci primitívny Sauropodomorph, teda predok veľkých a úspešných Sauropódov, ktoré sa vyvinuli na začiatku jury. Vedel chodiť po dvoch, ale aj všetkých štyroch nohách. Väčšinou chodil po štyroch, ale keď potreboval dočiahnuť vyššiu vegetáciu, postavil sa na zadné. Pravdepodobne ho lovili mäsožravce ako Dilophosaurus a pásol sa spolu so Scutellosaurom, Anchisaurom a inými primitívnymi bylinožravcami zo spodnej Jury.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

http://www.prehistoric-wildlife.com/species/a/ammosaurus.html