Amsterdamská zmluva

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Amsterdamská zmluva (oficiálny angl. názov Treaty of Amsterdam amending the Treaty on European Union, the Treaties establishing the European Communities and certain related acts) je jedna zo základných zmlúv medzi štátmi tvoriacimi Európsku úniu. Bola podpísaná 2. októbra 1997[1] a do platnosti vstúpila 1. mája 1999, zmenila a prečíslovala Zmluvu o EÚ a Zmluvu o ES. Úplné znenia týchto zmlúv sú k nej pripojené. Pri článkoch Zmluvy o EÚ pôvodne označených písmenami A až S zmenila Amsterdamská zmluva ich označenie na číselné.

Amsterdamská zmluva priniesla väčší dôraz na občanov a práva jednotlivca, snahu o demokratizáciu (zároveň posilneného) Európskeho parlamentu, začiatok spoločnej zahraničnej politiky (CFSP) a reformu inštitúcií umožňujúcu väčšie rozšírenie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Amsterdamská zmluva [online]. Štrasburg: Európsky parlament, [cit. 2020-08-04]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • EUR-Lex Access to European Union law - Treaty of Amsterdam amending the Treaty on European Union, the Treaties establishing the European Communities and certain related acts [online]. eur-lex.europa.eu, [cit. 2020-08-04]. Dostupné online. (anglicky)