Anakin Skywalker

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie


Anakin Skywalker

Základné informácie
AutorGeorge Lucas
HerecJake Lloyd, Hayden Christensen, Sebastian Shaw
Slovenský dabingEp. 1: Michal Hallon . Ep. 2,3: Martin Zatovič. Ep. 6: Ivan Gogál
Prvý výskytStar Wars I:Skrytá Hrozba
Posledný výskytStar Wars VI: Návrat Jediho
O postave
Dátum narodenia42 BBY, Tatooine
Dátum úmrtia5 ABY, Hviezda smrti II (47 rokov)
Druh bytostičlovek, neskôr kyborg
Schopnosťpoužívanie Sily
Povolanierytier Jedi, neskôr sithský lord
RodinaShimi Skywalkerová (matka),
Han Solo (zať) Ben Solo (vnuk)
Manžel(ka)Padmé Amidala
PotomkoviaLuke Skywalker, Leia Organa


Anakin Skywalker (*42 BBY - 5 ABY) je fiktívna postava zo sveta Hviezdnych vojen, ústredná postava epizód I - III.

Ako dieťa žijúce v otroctve spolu s jeho matkou ho našiel Qui-Gon Jinn na planéte Tatooine. Zistil, že Anakin má väčší počet midichlorianov ako majster Yoda (viac ako 20 000), čo znamenalo, že práve Anakin môže byť „vyvolený“, ako hovorilo proroctvo. S pomocou Qui-Gon Jinna Anakin po víťazstve pretekov získal slobodu.

Qui-Gon Jinn presvedčil radu Jediov, aby sa mohol Anakin stať jeho učňom (padawanom). Qui-Gon Jinn však zahynul pri súboji s Darth Maulom. Hneď na to Maula porazil Qui-Gon Jinnov starší učeň Obi-Wan Kenobi, ktorý sa ujal Anakina a vycvičil ho. Z Anakina sa stal Rytier Jedi, neskôr sa stal aj členom rady Jediov.

Anakin mal dve deti so svojou manželkou Padmé (zomrela pri pôrode), syna Luka a dcéru Leiu. Miloval Padmé a kvôli svojim víziám o jej smrti sa dal zlákať na temnú stranu. Kancelár Palpatine šikovne využil Anakinove obavy. Je však ironické, že Anakinov prechod na temnú stranu bol zapríčinený obavami o život Padmé. Pritom mal však veľký podiel na jej smrti, lebo keď to Padmé zistila, stratila vôľu žiť. Zradil svojho majstra a celý Rád Jedi.

Kancelár Palpatine (Darth Sidious) začal Anakina zvádzať na temnú stranu sily. Anakin nakoniec podľahol a stal sa učňom Dartha Sidiousa, stal sa z neho Sithský Lord - Darth Vader. Na konci ep. VI ale znovu obnoví svoju identitu Anakina Skywalkera, keď zachráni svojho syna pred Palpatinom. Dá sa povedať, že láska k jeho rodine a pohľad na utrpenie syna ho obrátilo späť k svetlej strane.