Anatolij Arkadievič Blagonravov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anatolij Arkadievič Blagonravov
ruský fyzik
Dielo
Osobné informácie
Narodenie1. jún 1894
Aňkovo, Ruská ríša
Úmrtie4. február 1975 (80 rokov)
Moskva, ZSSR, dnes Rusko
Štátna príslušnosťRuská ríša, ZSSR
Národnosťruská

Anatolij Arkadievič Blagonravov (rus. Анатолий Аркадьевич Благонравов; * 1. jún 1894, Aňkovo, Ruská ríša – † 4. február 1975, Moskva, ZSSR) bol sovietsky fyzik, vedec v oblasti mechaniky (balistiky), akademik.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1916 ukončil štúdium na Michailovskej delostreleckej škole. Bojoval v prvej svetovej vojne. Po skončení občianskej vojny pokračoval v štúdiu na Vyššej delostreleckej škole, ktorú skončil v roku 1924 a Moskovskej vojenskej akadémii, ktorú ukončil roku 1929. Po získaní doktorátu z inžinierstva v roku 1938 sa stal profesorom na Moskovskej delostreleckej akadémii. Počas 2. svetovej vojny spolupracoval na vývoji pechotných a delostreleckých zbraní. V povojnovom období sa venoval vývoju rakiet. V roku 1953 sa bol menovaný do funkcie riaditeľa Inštitútu mechaniky Sovietskej akadémie vied. Od roku 1959 viceprezident organizácie COSPAR. Významnou mierou sa podieľal na vypustení prvej umelej družice zeme - Sputnik 1. V rokoch 1963-1966 ako predseda Komisie pre výskum a využitie kozmického priestoru pri Akadémii vied Sovietskeho zväzu spolupracoval s NASA pri spoločnom mierovom využití vesmíru. Jeho snahy vyvrcholili pol roka po jeho smrti v roku 1975, spoločným programom Apollo-Sojuz.

Bol pochovaný na Novodevičiom cintoríne v Moskve.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Encyklopédia astronómie Tento článok alebo jeho časť obsahuje heslo z Encyklopédie astronómie s láskavým dovolením autorov a podporou SZA.