Anaxandridas I.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anaxandridas I.
kráľ Sparty
Panovanie
DynastiaEurypontovci
Panovanie675 pred Kr. – 665 pred Kr. (letopočty sú fiktívne)
PredchodcaTheopompos
NástupcaArchidamos I.
Rodina
Potomstvo
OtecTheopompos

Anaxandridas I. alebo Anaxandridás I. (starogr. Ἀναξανδρίδας) bol kráľ Sparty (možno mýtický) približne od roku 675 pred Kr. do roku 665 pred Kr. Vládol v línii kráľovského rodu Eurypontovcov.

Anaxandridas I. nie je historicky doloženým kráľom. Ako deviaty kráľ Sparty rodu Eurypontovcov figuruje v zázname historika Herodota, ktorý ho vo svojej knihe História označil ako jedného z predkov Leótychida II. Podľa Herodota bol synom a nástupcom Theopompa a ako nástupcu Anaxandrida I. v tomto texte označil jeho syna Archidama. Informácie o dejinných udalostiach týkajúcich sa tohto panovníka nám Herodotos nepodáva. Čo sa týka iných antických autorov tí sa o ňom ani nezmieňujú.

To isté platí aj v prípade historika a geografa Pausania, ktorý je autorom najrozsiahlejšieho historického diela z tohto obdobia starovekej Sparty. (aj keď podstatnú časť jeho historického textu tvoria legendy a mýty) Pausanias vo svojom diele Opis Grécka neoznačil za Theopompovho nástupcu Anaxandrida, ale podľa neho sa nástupcom Theopompa stal jeho vnuk Zeuxidamos.

Historici novoveku (A. Jones, J. Lazemby, W. Forrest a iní) sa vo svojich zoznamoch kráľov Sparty prikláňajú k verzii od Herodota a jeho vládu kladú do doby začiatku siedmeho storočia pred Kr.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]


Anaxandridas I.
Vladárske tituly
Predchodca
Theopompos
kráľ
675 pred Kr.665 pred Kr. (letopočty sú fiktívne)
Nástupca
Archidamos I.