Anaxidamos

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anaxidamos
kráľ Sparty (podľa Pausania)
Panovanie
DynastiaEurypontovci
Panovanie625 pred Kr.600 pred Kr. (letopočty sú fiktívne)
NástupcaArchidamos I.
Rodina
Potomstvo
OtecZeuxidamos

Anaxidamos alebo Anaxidámos (starogr. Αναξίδαμος) bol spartský kráľ (podľa Pausania) z kráľovského rodu Eurypontovcov, ktorý možno vládol na konci siedmeho storočia pred Kr.

Dobové doklady o jeho existencii nemáme. Zmienka o Anaxidamovi je od historika a geografa Pausania z druhého storočia v tretej knihe diela Cesta po Grécku, kde píše, že bol synom a nástupcom Zeuxidama a vládol so svojim spolukráľom Anaxandrom v dobe ukončenia druhej messénskej vojny. Podľa Pausania sa nástupcom Anaxidama stal jeho syn Archidamos.

Historici sa pri zostavovaní zoznamu kráľov Sparty dynastie Eurypontovcov nie všetci prikláňajú k Pausaniovi, lebo historik Herodotos v ôsmej knihe História zaznamenal genealógiu Leótychida II. z rodu Eurypontovcov a tam za predpokladu, že sa trón dedil z otca na syna, figuruje počas tohto obdobia iný menoslov kráľov.

Rodokmeň Leótychida II. po kráľa Theopompa podľa Herodota a zoznam kráľov Sparty rodu Eurypontovcov, zaznamenaný od kráľa Theopompa po Leótychida II. od Pausania:

Herodotos Pausanias

Hippokratidov syn Agesilaos a vnuk Menares neboli kráľmi Sparty, lebo sa na panovaní kráľov Sparty Agasikla a Aristóna počas tohto obdobia dejín Sparty vo svojich záznamoch zhodli Herodotos aj Pausanias.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Herodotos, História, I, 65; VI, 61 – 65. VIII, 131.
  • Pausanias, Periégésis tés Hellados, 3,7,4 – 9, 4,15,3.
  • Paul Cartledge, Sparta and Lakonia: a regional history, 1300 – 362 BC, [1]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]