Anděl (stanica pražského metra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anděl
Pôvodný názovMoskevská
Poloha
50°04′15″S 14°24′14″V / 50,070833°S 14,403889°V / 50.070833; 14.403889Súradnice: 50°04′15″S 14°24′14″V / 50,070833°S 14,403889°V / 50.070833; 14.403889
ŠtvrťSmíchov, Praha 5
UlicaNádražní
DopravcaDPP
Tarifné pásmoP
Technické údaje
Typ stanicerazená, pilierová, unifikovaná
Počet nástupíšť2
ProjektantDP-Metroprojekt Praha
ArchitektIng. arch. Eva Břusková
Lev Nikolajevič Popov
Ing. arch. Marie Davidová
História
1985Otvorenie
Pražská doprava
Pražské metro · Stanice pražského metra

Anděl je stanica metra v Prahe na linke B. Nachádza sa pod rovnomennou križovatkou. Bola otvorená 2. novembra 1985[1] pod názvom Moskevská.

Charakteristika stanice[upraviť | upraviť zdroj]

Anděl je trojlodná podzemná razená stanica metra umiestnená 35,5 m pod povrchom, s 27 pármi prestupov a plnou dĺžkou stredného tunela.[1] Stanica je 145 m dlhá, z toho nástupište dosahuje dĺžku 110 m a šírku 18 m. Vedú z neho dva eskalátorové tunely, do dvoch vestibulov (severný a južný).

Stanica sa začala raziť v roku 1980. Výstavby sa zúčastnili sovietski inžinieri a architekti (napr. Lev Nikolajevič Popov), zatiaľ čo pracovníci česko-slovenského Metrostavu budovali v Moskve stanicu Pražskaja. Obidve stanice mali predstaviť štýl staníc v "družobnom" meste. Preto je stanica vyzdobená mozaikami, a v priestore nástupišťa sú umiestnené bronzové odliatky zobrazujúce tradičné motívy socialistického realizmu ako „priateľstvo“ so ZSSR, dobývanie vesmíru a pod. Tieto odliatky boli po nežnej revolúcii v roku 1989 odobraté, ale po niekoľkých mesiacoch opäť vsadené, pretože došlo k názoru, že históriu nemožno vymazať. Občas sa stávajú cieľom nájazdov vandalov, preto sú dnes niektoré značne poškodené. Moskovská stanica Pražskaja (nebola premenovaná) bola vyzdobená keramickými tvarovkami a vzbudzovala v moskovskom metre značnú pozornosť. Za stanicou sa nachádza technologický tunel v dĺžke 117,5 m.

Pod vestibulami sú umiestnené strojovne eskalátorov. Celá stanica má 163 miestností. Celkový obstavaný priestor je 81 690 m³.

Vestibuly[upraviť | upraviť zdroj]

Severný vestibul je povrchový, nachádza sa pri križovatke Anděl a je súčásťou budovy Zlatý Anděl. Do roku 1999 bol tento vestibul betónový a zasklený, známy predovšetkým kamennou mozaikou s panorámou Moskvy z roku 1985. V roku 2000 musel byť kvôli prestavbe severný výstup dočasne uzavretý. Eskalátory, ktoré do neho ústia sú dlhé 59,5 m a na výšku dosahujú 29,75 m. Eskalátorový tunel sa mierne odchyľuje od osi stanice.

Južný vestibul je podpovrchový, umiestnený pri budove Ženské domovy v oblasti známej ako Na Knížecí, s rovnomennou autobusovou stanicou využívanou pre mestskú aj diaľkovú dopravu. Vo vestibule sa nachádza bronzová plastika s veľkým nápisom Moskva – Praha, ktorý pripomína socialistickú éru a Česko-Slovensko – Sovietsku spoluprácu pri výstavbe pražského metra. Je konštruovaný ako jedna hala s mnohými výstupmi na povrch s pevnými schodišťami a niekedy aj jedným eskalátorom, ktorá je na severnom konci zakončená eskalátorovým tunelom s tromi eskalátorovými ramenami o dĺžke 61,6 m a výške 30,8 m vedúcim na nástupište stanice.

Dizajn stanice[upraviť | upraviť zdroj]

Celkový prierez nástupišťa tejto stanice sa podobá na strechy pravoslávnych kostolov. Biela farba mramoru určuje farbu snehu. V Moskve je tejto stanici najpodobnejšia stanica metra Rimskaja.

Povodne v roku 2002[upraviť | upraviť zdroj]

Aj stanica Anděl bola zasiahnutá povodňami v roku 2002. Bolo teda nutné vymeniť technologické zariadenia, podhľady, niektoré obklady, osvetlenie a kompletne vyčistiť eskalátory, a to v šibeničnom termíne. Naopak všetky kamenné obklady museli byť zachované, aby sa nezmenil charakter stanice. V dôsledku veľkého tlaku vody došlo aj k popraskaniu obkladového koelginského mramoru pilierov, a k jeho povrchovému narušeniu, ktoré sa v súčasnosti prejavuje čiernymi šmuhami.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b METROPROJEKT Praha a.s.. Detail projektu/Stanice Anděl [online]. metroprojekt.cz, [cit. 2013-05-10]. Dostupné online. (po česky)[nefunkčný odkaz]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]


← smer Zličín Pražské metrolinka B smer Černý Most
Smíchovské nádraží Anděl Karlovo náměstí
Zličín bezbariérový prístupStodůlky bezbariérový prístupLuka bezbariérový prístupLužiny bezbariérový prístupHůrka bezbariérový prístupNové Butovice bezbariérový prístupJinoniceRadlickáSmíchovské nádraží bezbariérový prístupAndělKarlovo náměstíNárodní třídaMůstek Náměstí RepublikyFlorenc  bezbariérový prístupKřižíkovaInvalidovnaPalmovkaČeskomoravskáVysočanská bezbariérový prístupKolbenova bezbariérový prístupHloubětín bezbariérový prístupRajská zahrada bezbariérový prístupČerný Most bezbariérový prístup