Andrův stadion

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Andrův stadión

Základné údaje
PolohaLegionářská 12,Olomouc- Hejčín
Otvorený1940
MajiteľSK Sigma Olomouc
Povrchtráva 105x68 metrov
ArchitektGemo, a. s.
Kapacita12 599 na sedenie
Kluby
SK Sigma Olomouc

Andrův štadión je futbalový štadión, na ktorom hrá domáce zápasy moravský klub SK Sigma Olomouc, a tiež tu hrá niektoré zápasy česká futbalová reprezentácia. Štadión má kapacitu 12 566 miest na sedenie. Bol otvorený v roku 1940, rekonštruovaný v rokoch 1977, 1998, 2010. Momentálne patrí medzi najmodernejšie v Česku, ale aj celej Európe.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Meno štadión nesie po olomouckom veľkoobchodníkovi Josefovi Anderovi, ktorý bol veľký priaznivec futbalu, a tak sa na jeho popud začal v roku 1938 budovať nový moderný štadión v Olomouci. Štadión pre 20 000 ľudí bol otvorený o dva roky neskôr a jeho hlavnou dominantou sa stala železobetónová tribúna, ktorú však zničili nemeckí vojaci na sklonku vojny, keď vyhodili do povetria muničný sklad, ktorý zriadili v útrobách tribúny. Po vojne bola vystavaná len provizórne drevená tribúna, ktorá však slúžila až do ruku 1976. Od 1977 sa začala budovať nová tribúna, ktorá priniesla pohodlie divákom aj potrebné zázemie futbalistom. V roku 1985 sa začala stavať aj náprotivnej tribúna. Ďalšie väčšie zmeny nastali v roku 1998, kedy bola hlavná tribúna kompletne prerobená na sedenie, bola vystavaná montovaná Južná tribúna a začalo sa z výstavbou novej severnej tribúny, ktorá bola dostavaná o 2 roky neskôr. Posledná úprava bola začatá v roku 2009.

Výstavba[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2009 začala stavba novej Južnej tribúny (už dostavaná), ktorá architektonicky takmer kopírovala svoj severný vzor. Okrem miest pre 2 534 (490 VIP) fanúšikov sa v útrobách stavby bude nachádzať 30 bytových apartmánov, Skybox a technické zázemie klubu. Kapacita Južná tribúny je nepatrne nižšia než kapacita Severnej, pretože sa tu bude nachádza obrie obrazovka a spoločenská miestnosť s výhľadom na hraciu plochu. Do budúcnosti je plánované predĺženie Západnej tribúny až k bránkovej čiare na južnej strane a zastrešenie celého štadióna, čím by sa štadión zaradil medzi najmodernejšie nielen v Česku, ale aj celej Európe.

Názov[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodný názov štadióna sa prvýkrát zmenil v roku 1950 a to predovšetkým z politických dôvodov na "Štadión Mieru". Až v roku 1993 bol, z úcty k zakladateľovi olomouckého futbalu Josefovi Anderovi, štadiónu opäť navrátený pôvodný názov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]