Andreas Hörtnagl

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Andreas Hörtnagl
rakúsky politik
Narodenie28. november 1942 (81 rokov)
Matrei am Brenner, Rakúsko

Andreas Hörtnagl (* 28. november 1942, Matrei am Brenner, Rakúsko) je rakúsky politik.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Andreas Hörtnagl bol od roku 1980 do roku 1992 starostom mesta Gries am Brenner.

Hörtnagl sa preslávil konfliktom so svojím predchodcom Jakobom Stricknerom, ktorý sa v nemeckých novinách "Bunte" hovoril o tom, ako pomáhal Jozefovi Mangelemu pri jeho úteku do Talianska cez takzvanú "Rattenlinie". Starosta Hörtnagl sa hanbil za správanie svojho predchodcu a verejne sa ospravedlnil pozostalým holokaustu. Stricker ho zažaloval za urážku na cti, avšak pred súdom neuspel.

Po skončení občianskej vojny v Rumunsku a páde komunizmu v Európe sa Gries am Brenner ako jediná rakúska obec ujala sto trinástich uchádzačov o azyl zo siedmich krajín. Väčšina týchto utečencov má dnes rakúske občianstvo.

V roku 1991 založil Hörtnagl spolu s biskupom Reinholdom Stecherom prvý spolok pre postihnutých v Rakúsku, s menom L`Arche. Domy tohoto spolku sú dnes vo viacerých obciach Wipptalu.

V roku 1992 založil Hörtnagl spolu s Andreasom Maislingerom spolok "Gedenkdienst" a umožnil mladým Rakúšanom spoluprácu na zahraničných pamätníkoch pre obete holokaustu. Od roku 2000 je Hörtnagl zastupujúcim predsedom rakúskej zahraničnej služby.

Vyznamenania[upraviť | upraviť zdroj]

Roku 1991 ho univerzita Innsbruck ocenila "vyznamenaním úcty univerzity" a v roku 1995 biskupstvo Innsbrucku "strieborným vyznamenaním úcty". Kraj Tirolsko Hörtnagela v roku 2005 vyznamenalo "medailou zásluhy" a roku 2010 "krížom zásluhy" kraju. V roku 2012 dostal Hörtnagl od prezidenta Heinza Fischera "zlatú medailu zásluhy" rakúskej republiky.