Andrej Palacko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Andrej Palacko
Andrej Palacko
Narodenie6. máj 1955
Bratislava, Česko-Slovensko
Úmrtie22. august 2023 (68 rokov)
Dunajská Streda, Slovensko
BydliskoBratislava
Národnosťslovenská
Známy vďakafotografovanie osobností
Profesianezávislý fotograf
Aktívne roky1967 – 2023
DetiKarolína
Odkazy
Webstránkaandrejpalacko.com
CommonsSpolupracuj na Commons Andrej Palacko

Andrej Palacko (* 6. máj 1955, Bratislava - † 22. august 2023, Dunajská Streda) bol fotograf, ktorý sa zameriaval na fotografovanie zákulisia osobností, života ulice, filmu, divadla, opery, džezu a populárnej hudby. Fotografii sa venoval od veku 12 rokov.

8. júna 2014 ohlásil kandidatúru na primátora Bratislavy ako nezávislý kandidát.[1][2]

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Profesionálne začínal ako reprodukčný fotograf v URBION-e – Štátnom inštitúte urbanizmu a územného plánovania. Neskôr pracoval v týždenníkoch Mladé rozlety a Rozhlas, časopisoch Hudobný život, Slovenka, STOP Auto-moto-revue a iných tlačových médiách v bývalom Česko-Slovensku. Spolupracoval s Československou televíziou, Československým rozhlasom, štúdiom Koliba, Slovenským národným divadlom, Umeleckým súborom Lúčnica, hudobnými festivalmi Bratislavské džezové dni a Bratislavské hudobné slávnosti a agentúrou Slovkoncert.

Po vysťahovaní sa do Nemeckej spolkovej republiky v auguste roku 1989 spolupracoval s odborným hudobným mesačníkom Opernglas, denníkmi Baden-Württembergische Zeitung, Göppinger Kreisnachrichten a Ludwigsburger Kreiszeitung. Pracoval ako fotograf pre Filmakademie Baden-Württemberg. V roku 1995 sa fotograficky spolupodieľal na knižnej publikácii, vydanej k 50. výročiu Württembergische Philharmonie Reutlingen. Fotograficky dokumentoval operné predstavenia Aida a Carmen na opernej scéne v Stuttgarte.

Svoje reportážne a umelecko-reportážne dielo vystavoval na Slovensku v Bratislave, Košiciach a Trenčíne, v zahraničí v roku 2006 v kubánskych mestách Havana a Santiago de Cuba. Po tom, ako vystavované dielo daroval kubánskemu ľudu, putovala výstava po všetkých provinciách Kubánskej republiky.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Kandidáti na primátora Bratislavy. Pravda, 2014-09-28. Dostupné online.
  2. SITA. Ďalším kandidátom na primátora Bratislavy je fotograf Andrej Palacko. Pravda, 2014-06-08. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]