André Citroën

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
André Citroën
francúzsky podnikateľ
francúzsky podnikateľ
Narodenie5. február 1878
Paríž, Francúzsko
Úmrtie3. júl 1935 (57 rokov)
Paríž, Francúzsko
PodpisAndré Citroën, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons André Citroën

André-Gustave Citroën (* 5. február 1878, Paríž, Francúzsko – † 3. júl 1935, tamže) bol francúzsky podnikateľ, priekopník francúzskeho automobilového priemyslu. V roku 1919 založil automobilovú továreň, v ktorej sa dodnes vyrábajú automobily Citroën.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Bol piatym a posledným dieťaťom rodiny. Jeho otec Levie Citroen pochádzal z Holandska a bol obchodník s diamantami židovského pôvodu. Matka Mazra Kleinmanndo bola pôvodom z Varšavy (Poľsko). Z Amsterdamu do Paríža sa presťahovali v roku 1873. Po svojom príchode si rodina zmenila priezvisko pridaním prehlásky z Citroen na Citroën. Meno pochádza od Andrého pradeda, ktorý sa živil predajom citrónov a volal sa Limoenman (v holandskom jazyku citroen) Jeho otec spáchal samovraždu, keď mal André šesť rokov.

Vyštudoval vysokú technickú školu École Polytechnique v roku 1900. V roku 1909 založil továreň na výrobu moderných šípových ozubených kolies, ktoré si dal patentovať. Neskôr počas prvej svetovej vojny po dohode s francúzskou generalitou preorientoval továreň na výrobu delostreleckých granátov potrebných pre vojnu. Pred vojnou sa Citroen stretol v USA s výrobcom automobilov Henry Fordom s ktorým sympatizoval. V roku 1919 založil podľa vzoru Fordu, automobilku Citroën, ktorú preslávili inovácie Citroenu ako Celokovová karoséria, uloženie motora v silentblokoch, predný náhon, hydropneumatické odpruženie, natáčacie svetlomety ale napríklad aj prvé nárazové testy s modelom Citroën Rosalie(tzv. Crash testy) v roku 1932. V roku 1934 Citroen navrhol prelomový model Traction Avant (Predný náhon).

Automobilku preslávili výpravy ktoré demonštrovali výdrž automobilov ako Čierna výprava – kedy prvý automobil prešiel naprieč Afrikou, žltá výprava do Číny. Automobilka sa počas 30-rokoch stala štvrtou najväčšou automobilkou na svete. Najväčším konkurentom Andrého Citroena bol Louis Renault.

Zomrel v roku 1935 v Paríži na rakovinu žalúdka a je pochovaný na cintoríne v Montparnasse. V roku 1992 po ňom pomenovali verejný park v Paríži Parc André Citroën.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku André Citroën na anglickej Wikipédii.

  • Televízny dokument Louis Renault et André Citroën la course du siècle