Andské hospodárske spoločenstvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Andské spoločenstvo)
Krajiny Andského spoločenstva

Andské hospodárske spoločenstvo alebo Andské spoločenstvo (šp. Comunidad Andina, angl. Andean Community) je hospodárske a kultúrne (v menšej miere politické) regionálne zoskupenie andských štátov, ktoré vzniklo v roku 1996 nahradením pásma voľného obchodu nazývaného Andský spoločný trh (ktorému prislúchalo integračné zoskupenie nazývané Andská skupina, Andský pakt, Cartagenský pakt či Cartagenská zmluva).

Sídlo je v Lime v Peru. Členskými štátmi sú: Bolívia, Ekvádor, Kolumbia a Peru. V minulosti bola členom aj Venezuela, ktorá sa ale v roku 2006 stala členom Mercosuru. Asociované štáty sú: Argentína, Brazília, Paraguaj, Uruguaj a Čile (Čile bolo plným členom 1969-1976, pozorovateľom 1976-2006, pristupujúcim členom od 2006). Pozorovateľské štáty sú Mexiko a Panama.

Základným cieľom Andského hospodárskeho spoločenstva je utvorenie spoločného trhu. Už na začiatku činnosti došlo k výraznému zníženiu colných taríf vo vzájomnom obchode (do roku 1975 päťkrát po 10 %). Komisia a ďalšie orgány vypracovali: zásady politiky voči zahraničným podnikom na území štátov (odovzdanie 51 %j akcií investorom z týchto štátov), spoločné priemyselné programy – petrochemický, výroby motorových vozidiel, oceliarsky a ďalších odvetví, program integrácie sociálnej politiky.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]