Agneša Francúzska (1260)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Anežka Francúzska (1260))
Agneša Francúzska
francúzska princezná
Narodeniecca. 1260
Úmrtie19. december 1325 (64 – 65 rokov)
Château de Lantenay
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Agneša Francúzska
Anežkina pečať

Anežka Francúzska (franc. Agnès de France, * cca. 1260 – † 19. december 1325, Château de Lantenay) bola francúzska princezná, dcéra kráľa Ľudovíta IX. a Margaréty Provensalskej, vydatá burgundská vojvodkyňa. Pochádzala z dynastie Kapetovcov.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Anežka bola pravdepodobne posledným potomkom kráľovského páru a ako devätnásťročná sa v roku 1279 vydala za burgundského vojvodu Róberta II.

Róbert Burgundský zomrel v roku 1306[1] a Anežka sa stala regentkou vojvodstva, významne ovplyvňovala politiku svojich synov i po dosiahnutí plnoletosti. Dve dcéry výhodne vydala za francúzskych princov a snažila sa pomôcť svojej uväznenej dcére Margaéte. Margaréta však vo väzení v roku 1315 zomrela a jej manžel Ľudovít X. ju nasledoval o rok neskôr. Zostala po nich dcéra Jana, päťročná Anežkina vnučka a dedička francúzskeho trónu. Anežka sa snažila dievčatko získať do svojho opatrovníctva. Po nástupe Filipa V. na francúzsky trón podporovala kompromis – Jana sa vzdala nárokov na francúzsky trón výmenou za Navarrské kráľovstvo.

Anežka manžela prežila o celých dvadsať rokov a bola pochovaná po jeho boku v kláštore Cîteaux. Náhrobok sa do súčasnosti nezachoval.

Deti[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. www.fmg.ac

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Anežka Francouzská (1260-1325) na českej Wikipédii.