Anglesey

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ostrov Anglesey leží pri severnom pobreží Walesu (malý ostrov na západe je Holy Island)
Britannia Bridge je západnejší z dvoch mostov, ktoré Anglesey spájajú s pevninou

Anglesey alebo walesky Ynys Môn (vyslov ənysmón) je ostrov s rozlohou 714 km² pri severozápadnom pobreží Walesu, oddelený od neho Menaiskou úžinou. Tvorí zároveň jedno z waleských grófstiev. V rámci Walesu je najväčším ostrovom, s výnimkou Írska tiež piatym najväčším ostrovom v okolí ostrova Veľká Británia. Pri jeho pobreží sa nachádza aj niekoľko menších ostrovov, ktoré sú súčasťou angleseyského grófstva; najväčším z týchto ostrovov je Holy Island.

Meno ostrova v angličtine nemá úplne jasnú etymológiu; najčastejšie uvádzaný význam "Ostrov Anglov"[1] dnes nie je prijímaný. Meno je v súčasnej dobe vykladané[2] - i s poukazom na históriu osídlenia priľahlých území - ako skomolenina staronórskeho mena Öngullsey (buď "Ongullov ostrov"[3] alebo "Hranatý ostrov"[4]).

Hovorí sa tu prevažne walesky. Metropolou ostrova je Llangefni, najväčším mestom je však Holyhead. S waleskou pevninou je Anglesey spojený dvomi mostami, ktoré sa klenú cez Menaiskú úžinu: Menai Suspension Bridge, postavený Thomasom Telfordom v roku 1826, a dvakrát rekonštruovaný novší Britannia Bridge.

Ostrov je obľúbeným turistickým cieľom; príjmy z turistiky dnes okrem tradičného poľnohospodárstva tvoria hlavnú časť finančných príjmov tunajších obyvateľov. Okrem iného tu leží obec Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, pýšiaca sa najdlhším miestopisným názvom v Európe.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. staronórske ey znamená "ostrov"
  2. ROOM, Adrian. Placenames of the World. Jefferson : McFarland, 1997. Dostupné online. ISBN 0-7864-0172-9. Kapitola Anglesey, s. 30. (po anglicky)
  3. Öngull je staronórske vlastné meno, znamenajúce "rybársky háčik" (Old Norse Men's Names)
  4. alebo "Uhlový ostrov", protože anglické (pôvodne latinské) slovo angle znamená "uhol, hrana, roh, kút"

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Anglesey na českej Wikipédii.