Anglický kokeršpaniel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anglický kokeršpaniel

Donglow Sir Winston
Krajina pôvodu Spojené kráľovstvo
FCI kód 8/2/5
Štandardy AKC, ANKC, FCI, KCUK, NZKC
Výška 38-39 cm (suky)
39-41 cm (psy)
Hmotnosť 13-15 kg
Pôvodné určenie poľovné plemeno (aportovanie malej zveri)
Terajšie určenie poľovné a spoločenské plemeno
Názov v krajine pôvodu English Cocker Spaniel
Synonymá
Zaužívaná skratka AC
Zoznam psích plemien
Psí portál

Anglický kokeršpaniel je psie plemeno pochádzajúce zo Spojeného kráľovstva. V systematike FCI sa radí do 8. skupiny.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Stavba tela[upraviť | upraviť zdroj]

Anglický kokeršpaniel dorastá do výšky 38 - 41 cm v kohútiku, čím sa radí medzi stredne veľké plemená. Stavba tela tejto rasy je robustná. Temeno a nos sú rovnakej dĺžky, ňufák je hranatý. Oči nesmú byť svetlo sfarbené, majú mať tmavohnedý alebo tmavoorieškový odtieň. Uši sú nasadené nízko, sú dlhé a porastené dlhou, hodvábnou srsťou. Chvost je nesený v jednej rovine s chrbtovou líniou.

Srsť[upraviť | upraviť zdroj]

Typická je pre toto plemeno hustá, hodvábna srsť vyžadujúca si zvýšenú starostlivosť. Môže byť zafarbená rôzne, jednofarebné jedince okrem znaku na hrudi nesmú mať na tele bielu farbu.


  • Najčastejšie farebné varianty u akokeršpaniela sú: zlatá, čierna, hnedá,
  • Tieto farby sa vyskytujú v kombináciách: bicolor, tricolor, beloš, beloš s pálením.

Povaha[upraviť | upraviť zdroj]

Anglický kokeršpaniel je temperamentný pes. Je spoločenský, no nie je plne od človeka závislý, skôr samostatný. Nezvykne sa dostávať do konfliktu s inými zvieratami či ľuďmi. Zle vychovaný jedinec môže prejavovať svoju dominantnosť voči ľuďom. Je učenlivý a inteligentný, no nikdy nebude slepo počúvať príkazy, býva tvrdohlavý. U tejto rasy je potrebná dôsledná a trpezlivá výchova. Najmä u jednofarebných jedincov chovatelia popisujú vrodenú poruchu správania prejavujúcu sa zvýšenou agresivitou voči svojmu okoliu bez akéhokoľvek podnetu. Túto poruchu sa však už cieleným chovom podarilo odstrániť, pri výbere chovateľa a následne šteňaťa však treba byť obozretný.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Má veselú povahu, stále pohybuje chvostom, zvlášť vtedy keď sleduje pachovú stopu, je nebojácny v hustom poraste. Ďalšou vlastnosťou je jeho športovnosť a zdatnosť, aktívna a živá nátura. Musíte byť pripravený poskytnúť dospelému kokrovi každý deň najmenej hodinu voľného pohybu. Miluje lesy, kopce, polia. Veľmi rád pláva. Potrebuje mať príležitosť bežať plnou rýchlosťou aby mohol zachytiť vône, ktoré pôsobia na jeho inštinkty loveckého psa. Je nežný a milujúci, ale plný života a energie. Anglický kokeršpaniel je obľúbené plemeno, vhodné na rôzne kynologické športy, dodnes využívané poľovníkmi na sliedenie a donášanie. Je vhodný najmä pre starších ľudí, má pomalú chôdzu. Občas sú tieto psy aj lenivé.Vie dobre plávať a nebojí sa vody.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]