Anna Christie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Anna Christie je hra Eugene O’Neilla, ktorá je rozdelená na štyri dejstvá. Táto hra mala debut v divadle Vanderbilt 2. novembra 1921. O'Neill za ňu v roku 1922 získal Pulitzerovu cenu. Anna Christie je príbeh o prostitútke, ktorá sa zamilovala, musela prekonať zložité situácie, rozhodla sa spoznať svojho otca a snažila sa vyrovnať so svojím životom.

Obsah diela[upraviť | upraviť zdroj]

Hra sa začína v Johnnyho salóne v New Yorku, v jedno jesenné popoludnie. Kapitán Chris Christopherson dostal list od Anny, jeho dcéry, ktorá mu napísala, že sa ho chystá navštíviť. Chris vysvetľuje, že svoju dcéru videl naposledy, keď mala päť rokov, pretože sa odsťahoval do Švédska. Za všetko mohla jeho práca, keďže bol námorník a veľa cestoval, svoju rodinu videl zriedka. Matka Anny zobrala svoju dcéru žiť do Minnesoty, aby vyrastala spolu so svojimi bratrancami na farme. I keď Annina matka zomrela, Anna ostala žiť na farme. Chris jej rozhodnutie pokladal za správne, pretože Anna nepoznala svojho otca a na život na mori by si nezvykla.

Chris sa odišiel najesť. Anna sa objavila v bare, kde sa stretávali námorníci; bolo na nej patrične vidieť, že sa venovala najstaršiemu remeslu na svete. Ako popíjala, vyrozprávala detaily svojej minulosti Marthy. Marthy bola žena, ktorá pracovala istý čas s Chrisom na lodi. Anna vysvetľovala udalosť o polícii, ktorá vtrhla do domu v Saint Paule, kde predtým Anna pracovala. Polícia ju zatkla a Anna strávila určitý čas vo väzení a neskôr ju poslali do nemocnice. A tak sa neskôr rozhodla, že pôjde navštíviť svojho otca a odpočinie si na chvíľu od práce, ale neočakávala od svojho otca veľa. O mužoch tvrdila Anna „dajú ti kopanec, práve vtedy, keď si dole, toto je to, čo všetci muži robia.“ Priznala, že nenávidela farmu, kde ju jej bratranci upracovali k smrti ako psa. Jedného dňa ju bratranec znásilnil a Anna sa rozhodla ujsť do Saint Paula, kde si našla prácu ako opatrovateľka detí. Neskôr sa jej táto práca znechutila a prestalo ju baviť starať sa o cudzie deti a stala sa prostitútkou.

Chris sa vrátil do baru, pre Annu a jej otca nastáva nepríjemné stretnutie po dlhých rokoch. Chris je nadšený, keď Anna súhlasí, že s ním ostane na lodi.

O desať dní neskôr sa Anna prechádzala po palube lodi, ktorá bola ukotvená v prístave Provincetown, vyzerala zdravo a pretransformovaná do nového života. Priznáva otcovi, že miluje more, ktoré vie otca niekedy rozhnevať. Chris jej nechcel zruinovať túto myšlienku, pretože Anna o sebe tvrdila, že sa cíti „čistá.“ Otec sa obával, že sa ožení s námorníkom a bude prežívať samotu a utrpenie celý život ako jej matka.

V túto istú noc zachránia stroskotaných námorníkov. Anna prinesie jednému z nich, ktorý sa volá Mat Burke, nápoj a začnú sa rozprávať. Zapôsobí na neho, keď agresívne odmietne jeho pokus o zblíženie. Mat onedlho vyhlasuje, že sa s Annou ožení. Chris nájde týchto dvoch spolu a rozčúli sa. Dáva si sľub, že ich rozdelí.Chris sa snažil presvedčiť Annu, že Mat nie je vhodný manžel pre ňu. Ona však naliehala svoje a povedala, že „ona nie je dosť vhodná pre neho.“ Neskôr Chris napadol Mata kvôli Anne, ale Mat ho rýchlo skrotil. Anna vyjadrila svoje city Matovi, že ho miluje, ale povedala mu, že sa nikdy za neho nevydá. Po súboji medzi jej otcom a Matom sa Anna cítila ako „kus nábytku“ a nakoniec vybuchla a povedala obom o svojej minulosti. Chris sa cítil omámený zúfalstvom a Mat bol plný zlosti. Svojho otca vinila za to, že ju opustil a tak jej neostávalo nič iné a musela sa stať prostitútkou. Matovi sa priznala, že chcela udržať toto tajomstvo pred ním, ale že ho miluje natoľko, že by to nebolo spravodlivé voči nemu. Napriek všetkému sa cíti čistá a dopomohlo jej k tomu more a jej láska k Matovi. Mat sa aj tak cíti podvedený, ktorého Anna využila ako bábku. Mat odíde a zaprisahá sa, že už Annu neuvidí a zabudne na ňu.

O dva dni neskôr sa vrátil opitý Chris na loď, Anna už bola zbalená a pripravená na odchod a vrátiť sa späť k svojmu životu v Saint Paule. Chris povedal Anne, že odchádza na ďalší deň do Južnej Afriky a môže jej posielať peniaze. Za Annou prišiel aj Mat naposledy. Žiadal od nej vysvetlenie. Opäť sa pýtal, prečo mu klamala, ale ona mu povedala, že sa už zmenila a nenávidí všetkých mužov, s ktorými musela stráviť noc. Situácia sa medzi nimi zmenila. Obidvaja našli cestu k sebe a chceli sa zosobášiť na ďalší deň. Anna zistila, že Mat odchádza do Južnej Afriky spolu s jej otcom, ale Mat jej sľúbil, že sa nemusí obávať, že sa vráti onedlho a „s božou pomocou“ budú mať aj deti. Hra sa končí „žalostným nárekom parníkov.“